Uitați de stilul Hygge: Wabi – sabi este acum la modă!

Stilul  este acum noul trend în designul interior, cea mai interesantă tendință Zen, și noua preferință a specialiștilor în domeniu. În estetica japoneză tradițională, pentru că de aici își trage obârșia, Wabi-sabi este o viziune asupra lumii centrate pe acceptarea tranziției și a imperfecțiunii. Estetica este adesea descrisă ca o frumusețe „imperfectă, nepermanentă și incompletă”. Este un concept derivat din învățătura budistă a celor trei mărci ale existenței, în special nepermanența (efemeritatea), suferința și goliciunea sau absența auto-naturii. Caracteristicile esteticii Wabi-sabi includ asimetria, asprimea (rigiditatea), simplitatea, economia, austeritatea, modestia, intimitatea și aprecierea integrității ingenioase a obiectelor și proceselor naturale”. „Wabi înseamnă simplitate, umilință și trăire în ton cu natura, descriind pe cineva care se mulțumește cu puțin sau cu ceea ce are, în timp ce Sabi se referă la trecerea timpului și este despre tranziție, frumusețea și autenticitatea vârstei”. Dacă până nu demult a fost perioada „Hygge” (pentru cei care încă nu știu despre ce este vorba: tendința de design scandinav care se concentrează pe crearea unor interioare simple, însă de un confort desăvârșit), acum este momentul pentru o schimbare. Mult mai mult decât un simplu termen la modă în designul contemporan, Wabi-sabi reprezintă o filosofie de viață centrată în jurul frumuseții imperfecte a meșteșugului și a naturii incomplete a spațiilor. Apărut pentru prima dată în Japonia în secolul al XII-lea, Wabi-sabi a fost popularizat la nivel global de designerii Tatsuro Miki și Axel Vervoodt, ale căror lucrări eclipsează timpul, locul sau tendințele cu estetica lor liberă și textuală. Dar Wabi-sabi a fost cultivat în special de esteți, în secolele XV-XVI, când au creat ceremonia japoneză a ceaiului prin organizarea unor adunări aristocratice mai simple și mai puțin pretențioase, infuzându-le cu spiritul solitudinii rustice și maniere simple. Cu siguranță îndrăgiți fiecare lucrușor din casa dvs., vă plac anumite „aglomerări” de obiecte, vă place probabil să vă păstrați blugii skinny de acum, cât, 5-10 ani? – întrucât faptul că i-ați uitat undeva într-un colțișor al dulapului vă dă acel sentiment înălțător că îi veți mai putea purta vreodată (sau măcar vă animă să fiți din nou, sau tot timpul, în formă), și nu vă puteți vedea vreodată aruncând anumite obiecte de la copii dvs. (cum ar fi brățara de identificare de la naștere, poze cu primii lor pași etc.), dar știți, la fel de bine, și că MAGIA se află în curățenie și în cât mai puține lucruri mărunte, care nu fac altceva decât să creeze haos și stres.

Ce este, de fapt, Wabi-sabi?

Conceptul de Wabi-sabi este adânc înrădăcinat în Japonia, deși nu veți găsi termenul în dicționarele lor și chiar și multor japonezi le este foarte greu de descris. Ideea s-a dezvoltat atunci când două cuvinte separate, „wabi” și „sabi”, au fost unite pentru a transmite o anumită privire, sentiment și perspectivă asupra lumii. „Wabi” înseamnă ceva de genul simplității, smereniei și a trăi în ton cu natura; descrie pe cineva care se mulțumește cu puțin și profită la maximum de tot ceea ce are, îndreptându-se mereu spre a avea mai puțin. „Sabi”, în schimb, se referă la ceea ce se întâmplă odată cu trecerea timpului; este vorba despre efemeritate și despre frumusețea și autenticitatea vârstei. Această practică înseamnă să înveți să accepți ciclul natural de creștere și moarte, precum și să îmbrățișezi imperfecțiunile care vin odată cu acest progres. Împreună, wabi și sabi formează un sentiment care găsește armonie și seninătate în ceea ce este necomplicat, modest, misterios și trecător. Este greu să „simțiți” Wabi-sabi dacă nu l-ați mai întâlnit până acum, dar trebuie remarcat că această estetică nu este neplăcută, dezordonată sau nepotrivită. De asemenea, nu este shabby chic – nu veți găsi articole noi stricate intenționat pentru a arăta antic. În schimb, frumusețea wabi-sabi apare atunci când vârstei și timpului li se permite să urmeze cursul dorit. Acest lucru se datorează faptului că, în esență, Wabi-sabi ne învață să ne agățăm de ceea ce este esențial și să uităm de restul. De asemenea, ne ajută să reexaminăm ce înseamnă cu adevărat „esențial”. Wabi-sabi a apărut ca o reacție la tendințele dominante ale timpului, care se bazau în mare măsură pe supra-ornamentare și folosirea materialelor rare. În contrast direct, Wabi-sabi este despre găsirea frumuseții în imperfecțiune. Aceasta implică împăcarea cu sine, formând o legătură profundă cu pământul și bucurându-se de plăcerile simple ale vieții. Mai presus de toate, se concentrează în jurul recunoașterii importanței autenticității și a efortului de a rămâne veritabil în toate aspectele vieții. Pentru unii, Wabi-sabi este mai mult un principiu călăuzitor decât o tendință de design. Este vorba, mai degrabă, de a accepta lucrurile așa cum sunt, decât de a-ți petrece timpul dorind din ce în ce mai mult sau mai bun. Nu poți găsi ceva pozitiv în situații mai mult decât ideale! Cu toate acestea, chiar dacă nu sunteți o persoană ghidată de filosofie, unele dintre aceste principii ar putea fi un excelent punct de plecare.

Cum să îmbrățișați stilul Wabi-sabi în locuința dvs.

Trăim într-o lume care se străduiește în permanență să se perfecționeze în toate aspectele vieții: o casă perfectă, o familie perfectă, o slujbă perfectă. Această „foame” constantă pentru lipsa de integritate a dus la creșterea nivelului de stres și a format o națiune care caută mereu mai mult. Există credința unanimă că dacă am acorda puțin mai multă atenție vechii filosofii japoneze „Wabi-sabi”, am putea să ne eliberăm de nevoia unei vieți perfecte sau a unei imagini de sine desăvârșite, să ne întoarcem la viețile noastre, nu neapărat simple, ci normale, și să ne bucurăm de lumea din jurul nostru așa cum este ea cu adevărat – IMPERFECTĂ. Poate că achiziționați în mod constant obiecte noi, și totuși simțiți că spațiul dvs. este incomplet. Sau poate v-ați străduit să trăiți un stil de viață minimalist, dar acum doriți o atmosferă confortabilă în căminul dvs. Oricare ar fi povestea care vă învăluie, îmbrățișarea unui mod de viață inspirat de Wabi-sabi ar putea face ca locuința dvs. să se simtă puțin mai vie, și, mai presus de orice, să o puteți numi cu adevărat „acasă”. Deci, care este sensul lui Wabi-sabi? Înființat în Budismul Zen, Wabi-sabi este un concept japonez vechi, axat pe acceptarea și îmbrățișarea imperfecțiunilor care ne înconjoară. Este vorba despre recunoașterea defectelor și a efemerității vieții și aprecierea frumuseții lumii naturale și a tot ceea ce vine odată cu ea. Wabi-sabi este prezent în multe aspecte ale vieții noastre, de la relația cu noi înșine și cu ceilalți până la bucuria de a mirosi o floare.

 Când vine vorba de casă, adepții Wabi-sabi nu pot fi cumpărați cu posesiuni materiale. Wabi-sabi se găsește în detaliile ciudate ale veselei vechi, ale mobilierului realizat manual, care sunt unice pentru casă, și în materialele naturale, cum ar fi lemnul și piatra. Cu un astfel de accent pus pe actualizarea caselor noastre cu bunuri noi, cu tendințe și stiluri noi, ne putem simți adesea presați. Cu toate acestea, prin axarea pe stilul Wabi-sabi și îmbrățișarea imperfecțiunii în spațiul de locuit, putem crea medii armonioase, care sunt atât de primitoare și familiale. Chiar dacă nu puteți scăpa de acest obicei (aproape imposibil de controlat) de a cumpăra în permanență lucruri noi, dar veți achiziționa noile elemente bazându-vă pe principiile Wabi-Sabi, veți descoperi că investiți în materiale durabile și piese unice, care vor trece testul timpului. Găsiți frumusețea în defecte și adăugați elemente „imperfecte”! Cele mai bune elemente „nepermanente” de interior sunt florile, și asta pentru că frumusețea lor de scurtă durată adaugă o minunată, dar dureroasă atingere oricărui interior. În ceea ce privește „incompletul”, folosiți schițe de artă în care artistul explorează o idee, fără a o completa într-o formă finală pictată. Aceste schițe permit spectatorului să-și adauge propriile gânduri la piesă, continuând astfel o relație cu artistul.

În acest stil perfecțiunea este, pur și simplu, mult prea plictisitoare. Dimensiunile simetrice sunt esențiale pentru echilibru, dar dacă sunt aplicate tuturor elementelor, spațiul va constitui o estetică simpatică, ce va atrage, poate, masele, dar nu va avea suflet și caracter. Interiorul convingător încorporează o combinație de frumusețe perfectă și imperfectă. Imperfecțiunea poate fi adusă prin turnarea unei pardoseli din beton aflată în așteptarea unei eventuale colorări, o oglindă veche, metale și marmură, decorațiuni ceramice, realizate manual, care devin din ce în ce mai căutate tocmai datorită imperfecțiunii și unicității care le caracterizează. Oamenii se îndepărtează de piesele în serie realizate în fabrici și se apleacă spre cele artizanale. Suntem oarecum atrași de vechea filosofie japoneză Wabi-sabi, deoarece cuprinde la bază autenticitatea și apreciază integritatea obiectelor și proceselor naturale. Utilizați materiale naturale, cum ar fi lemnul și piatra, acolo unde este posibil, care se conectează cu aprecierea naturii atât de importantă pentru acest stil. Ideal ar fi să optați pentru obiectele fabricate manual, întrucât orice neregularitate adaugă individualitate și eleganță piesei. Cu toate că Wabi-sabi este un concept estetic, există tendința de a ne gândi la el ca la un sentiment – unul în care te simți calm și întemeiat pe de-o parte, dar în care simți și acea senzație fizică, intelectuală și emoțională care vine de la a fi înconjurat de atâta frumusețe.

Dar ce înseamnă mai exact acest lucru în termeni de design interior? Înseamnă, bineînțeles, folosirea unor materiale „sincere” și simple care arată sufletul și caracteristicile lor unice (lemn, piatră, metal nefinisat, ceramică), lucrate manual (învățați să le iubiți imperfecțiunile). De asemenea, înseamnă să îmbrățișați neregulile și să rămâneți departe de „potrivirile cele mai potrivite”. Înseamnă a căuta să trăiți nu perfect, ci pur: proiectarea unei casei nu este completă până când aceasta nu poate fi numită un loc care menține și întreține viața. În multe privințe, casele tradiționale englezești au un sentiment puternic de Wabi-sabi! Designerii știu că Wabi-sabi nu poate fi realizat cu elemente fabricate în serie și că acest stil se poate găsi numai prin frumusețea artizanatului. Frumusețea stilului Wasi-sabi este tocmai îmbinarea imperfecțiunii cu o sofisticare simplă, care adaugă căldură și caracter oricărui spațiu.

Conceptul de Wabi-sabi este deosebit de important într-o lume în care acționăm deseori în detrimentul sănătății, al bunăstării și chiar al relațiilor de orice tip. În termeni de proiectare, este adesea asociat cu mobilierul rustic realizat manual, precum și cu accesoriile intenționat neidentice. Liniile și marginile nu respectă regulile de simetrie, dar aceste ciudățenii și anomalii sunt ceea ce le face unice, devenind niște alternative la mobila produsă în masă. Scopul designerilor este de a încuraja personalitatea și caracterul fiecăruia dintre noi, atât acasă, cât și la locul de muncă. Prin proiectarea de interioare care exprimă individualitatea se creează o legătură mai puternică, un sentiment de mândrie și acceptarea de sine. Prin proiectarea de produse și interioare realizate parcă pentru fiecare persoană în parte, se poate încuraja o societate mai durabilă, în care piesele artizanale sunt prețuite, îngrijite și transferate generațiilor viitoare. În acest caz, mai puțin înseamnă mai mult – elementele ar trebui alese cu înțelepciune, acordând atenție celor care au un scop funcțional. Articolele de ceramică lucrate manual, plantele de casă, coșurile de răchită, pernele și păturile din lână sunt suficiente. Pereții au nevoie de niște texturi – structuri netede, betonul și cărămizile sunt complementul perfect, în prezent, astfel de efecte putând fi obținute mai degrabă cu picturi murale, decât cu o renovare obositoare. Într-o casă Wabi-sabi, spațiul și lumina sunt cele mai de dorit „obiecte”, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să fie complet lipsită de orice fel de obiecte sau ornamente. Casa ar trebui să fie un refugiu de la întregul zgomot și poluarea din viața de zi cu zi. Viața reală nu este ca imaginea casei din paginile unei reviste, unde nimic nu este nelalocul lui, toate sunt strălucitoare, noi și neutilizate. Casele care au acel sentiment trăit sunt de departe cele mai atrăgătoare. Cu siguranță prima întrebare care v-a venit în minte când ați auzit de acest concept a fost: Oare mie mi se potrivește? Poate, explicându-vă în 10 pași simpli și extrem de succinți și parcurgându-i cu atenție, veți putea răspunde mai repede la această întrebare.

* Îmbrățișați îmbătrânirea și imperfecțiunile – Ce bine ar fi să putem face acest lucru și cu noi înșine! Permiteți lucrurilor să îmbătrânească grațios și să vă bucurați de ceea ce aveți, în loc să cumpărați întotdeauna cel mai nou și cel mai mare lucru pe care îl găsiți prin magazine. Nu cumpărați niciodată ceva care arată „în vârstă”. Vârsta ar trebui să vină în timp! De obicei, atunci când discutăm despre adăugarea de finisaje la designul interior, vorbim despre cum să-l facem să arate cu adevărat finalizat sau cum să-i dăm o imagine profesională. În acest caz, căutați contrariul! Wabi-sabi lucrează în mod deliberat pentru a găsi frumusețea în imperfecțiunile existente. Având în vedere acest lucru, nu ezitați să dați o imagine mai aspră designului dvs. finalizat. Aveți un bol decorativ pe care l-ați lipit după ce s-a spart în urma căzăturii provocate de neastâmpărata pisicuță? Sunteți liberi să-i acordați un loc de onoare! Patul dvs. arată ca după război, cu perne răvășite și cearșafuri mototolite? Iată că în sfârșit aveți permisiunea de a-l desire ca fiind „dezordonat în mod artistic”. Țineți minte, totuși, că există o diferență între îmbrățișarea esenței Wabi-sabi și pierderea direcției designului dvs. în fața unei perspective mult prea permisive.

* Dați întâietate materialelor naturale… – Acest lucru s-ar putea traduce prin a trăi și a lucra cât mai mult cu materii prime reale și organice. Mai puțin plastic și mai mult lemn, sticlă, marmură, ceramică, beton, piatră, metal, etc. Materialele naturale joacă un rol-cheie în această tendință. Întrucât o mare parte din acest stil se referă la conectarea cu pământul, nu este deloc surprinzător faptul că această tendință de design interior se bazează pe utilizarea materialelor naturale. Puteți încorpora aceste materiale indiferent de preferințele dvs. estetice. De exemplu, cineva care preferă stilul nordic ar putea construi designul Wabi-sabi în jurul pădurilor luminoase, în timp ce un altul care se bucură de un aspect mediteranean ar putea include teracotta. Indiferent de materialele pe care le utilizați, amintiți-vă că autenticitatea este cheia. Luați în considerare cumpărarea elementelor dvs. de design din piețe și târguri de antichități, din magazine de artizanat și/sau din magazine de arte și meserii, alternative viabile la magazinele mari cu produse realizate în serie. Wabi-sabi ne inspiră să fim selectivi cu fiecare decizie pe care o luăm, obligându-ne parcă să preferăm obiectele mici, dar cu viață lungă și de calitate superioară. Asemenea lucruri sunt adesea făcute din ceea ce unii specialiști consideră a fi „materiale umile”, deoarece sunt crude și naturale, necesitând puțină prelucrare înainte de a fi folosite. Gândiți-vă la lemn, lână, lut, hârtie aspră, bambus, in sau cânepă, piele, piatră, iarbă sau fier – toate supuse uzurii, fisurilor și ruginei. Din nefericire, articolele fabricate din materiale „umile” sunt, ironic, deseori cele mai scumpe. Și pentru că cele mai multe obiecte produse în masă sunt proiectate parcă să se destrame sau să nu mai funcționeze după un timp destul de scurt, trebuie să le cumpărăm din nou și din nou. De-a lungul timpului, într-un final constatăm că toate acestea ne costă mai mult decât dacă am fi cumpărat de la bun început un articol de calitate mai bună.

* . . . și culorilor naturale – Wabi-sabi se trage din culorile naturii. Ceea ce vedeți când vă duceți la plajă sau la munte, culorile deșertului, junglei, savanei – aceste nuanțe sunt culorile Wabi-sabi. Evident, o mulțime de neutre și tonuri gri. Fiecare peisaj ar trebui să vă inspire un sentiment de seninătate și de uimire prin culorile etalate, expansiune și deschiderea aerisită. Casele Wabi-sabi ar trebui să reflecte aceleași atribute. Ce au aceste spații de ne dau acel sentiment de mulțumire? Ei bine, există multe avantaje, principalul dintre ele fiind utilizarea atentă a culorii extrase din tonuri găsite numai în lumea naturală. Wabi-sabi se manifestă în nuanțe mai puternice, cum ar fi gri închis, bleu, verde și ruginiu, găsite în mare și în copaci, și în nuanțe mai deschise, care rămân în sfera pastelurilor dezordonate.

* Nu vă alarmați – Nu este nevoie să călcați lenjeria de pat sau fețele de masă, nu este nevoie să vă împopoțonați perdelele cu fel de fel de ciucuri și nu vă faceți griji dacă podeaua are niște urme sau dacă tapițeria canapelei este încrețită și un pic prea purtată. Atât timp cât lucrurile sunt curate și în stare proaspătă, nu trebuie să existe niciun fel de agitație – simplu și casual (neglijent) – acesta este Wabi-sabi. Nu este mai puțin stresant să locuiți într-o casă modernă, chiar dacă nu aveți draperii perfecte și fețe de masă impecabile?

* Aduceți natura înăuntru – Ramuri sau crengi ținute în vase și ghivece, frunze împrăștiate pe masă, într-o sărbătoare a toamnei, ghinde culese de copii așezate într-un bol, obiecte artizanale din materiale naturale, păpușele de ceramică … cheia este să nu exagerați și să lăsați lucrurile să pară cât mai naturale, și cât mai puțin posibil – din nou, fără agitație! Nu căutați perfecțiunea, oricum nu există!

* Lumina face totul – Îmbogățiți și sporiți efectele stilului Wabi-Sabi prin cât mai multă lumină naturală. Lăsați lumina stinsă până aproape să se întunece. Încercați să nu folosiți draperii sau perdele foarte groase, permițând luminii naturale să pătrundă în casă cât mai mult timp posibil. Această legătură zilnică cu lumea exterioară este foarte utilă – este minunată pentru depresie pentru că nu vă veți simți izolați și singuri când veți vedea alți oameni și alte case, acest lucru forțându-vă oarecum să fiți parte din rutina zilnică a altora. Majoritatea oamenilor pot confirma faptul că aerul și lumina soarelui schimbă complet modul în care orice cameră arată și se simte – și modul în care ne simțim noi în interiorul ei. Francezii și-au dat seama de acest lucru mai devreme (în timpul secolului al XVII-lea), fapt ce i-a determinat să inventeze ceea ce acum este cunoscut sub numele de „uși franceze”: ușile cu/din sticlă care de obicei conduc spre terasă sau balcon. Permiterea naturii să pătrundă liber în casele noastre ne poate ”afecta” în multe feluri: ne ridică starea de spirit, face ca spațiile noastre să se simtă mai deschise, ne vindecă mai repede (fizic și mental, după cum au demonstrat multe studii). Dacă spațiul este lipsit de lumină, utilizați oglinzi bine plasate pentru a ajuta la captarea și reflectarea oricărei raze naturale pe care o obțineți. De asemenea, dacă nu reușiți să țineți în mod regulat ferestrele și ușile deschise, un ventilator poate face minuni în circulația aerului.

* Alegeți emanațiile plăcute – Deschideți larg ferestrele! Poate că acest ritual nu face neapărat parte din stilul Wabi-sabi, dar realmente ar trebui să vă faceți un obicei din a deschide ferestrele, în toate anotimpurile, cel puțin o dată pe zi, pentru a menține circulația aerului proaspăt și a mirosurilor noi, dar și pentru a permite celor vechi să iasă. Știați că mirosul este cel mai sensibil dintre simţuri și că oamenii îşi pot aminti mirosurile cu o acurateţe de până la 65% chiar şi după un an, în timp ce memoria vizuală funcţionează la un nivel de 50% după trei luni?! Iubim cu toții sentimentul de a merge într-un loc familiar și de a fi copleșiți de toate stările asociate cu acestea și iubim această senzație cu adevărat reconfortantă. Aceeași idee poate fi infuzată în casa dvs. printr-un parfum care vă caracterizează și v-ați dori să vă invadeze spațiul. Puteți încerca lumânări organice, bețișoare parfumate difuzoare, spray-uri de cameră, flori reale, sau chiar doar picături de apă cu câteva picături de ulei esențial în ea (una dintre metodele preferate de a infuza un parfum plăcut în spațiul de locuit). De asemenea, folosiți produse de curățat plăcut parfumate, chiar și pentru îmbrăcăminte. Astfel casa dvs. va mirosi și va arăta extrem de frumos cu doar câteva produse simple, dar foarte eficiente. Ca și în cazul tuturor celorlalte ”reguli” Wabi-sabi, este foarte important să rămânem aproape de natură; în loc de combinații prea dulci, încercați să gravitați în jurul unor mirosuri naturale precum lavandă, eucalipt, geranium, lemn de santal, vanilie, nucă de cocos, trandafir, scorțișoară, citrice, gardenie sau alte mirosuri asemănătoare pământului.

* Îmbrățișați simplitatea – Ca și în viața de zi cu zi, simplitatea este întotdeauna cea mai bună variantă. Nu vă complicați! Odată ce aveți elemente de design, este esențial să vă gândiți la modul în care veți pune toate piesele împreună. Cu Wabi-sabi, simplitatea este simplă. Permiteți fiecărei piese să strălucească pe cont propriu și, ori de câte ori este posibil, aduceți un element din natură în casă. Cum puteți realiza toate aceste lucruri? Cel mai bine ar fi să vă concentrați asupra aspectului. Interioarele Wabi-sabi favorizează aspectul pereche, în care elementele funcționale reprezintă punctul focal. Construiți camera în jurul mobilierului și asigurați-vă că lăsați mult spațiu liber. Când ajungeți la capitolul accesorii, acordați o atenție deosebită elementelor care au și un scop funcțional. Vasele și tăvile decorative sunt întotdeauna o alegere solidă, la fel ca și plantele de interior, care pot adăuga un indiciu de prospețime în spațiu.  Poate că ceea ce place cel mai mult la cultura franceză este faptul că este incredibil de relaxată, găsind frumusețe în obiecte și locuri neuniforme, naturale, imperfecte. Această estetică mai „light”, ne permite, pur și simplu, să ne distrăm, fie că asta înseamnă folosirea unor obiecte din sticlă necorespunzătoare, așezarea mesei cu șervețele de pe vremea bunicii sau decorarea casei cu buchete mari de flori și buruieni. Dacă această abordare vi se pare total nenaturală, începeți cu pași mici alegând un lucru pe care să vă concentrați într-un mod mai neortodox.

* Colectați, apoi curățați – „Priviți esența, dar nu îndepărtați poezia”. Acest motto minunat provine din cartea lui Leonard Koren, intitulată „Wabi-Sabi pentru artiști, designeri, poeți și filosofi”, iar pentru noi rezumă filosofia de a căuta simplitatea fără a sacrifica frumusețea. Casele noastre ar trebui să ne inspire și să ne întinerească, dar, dacă fiecare colț și crăpătură sunt pline de lucruri, obiecte și mărunțișuri, rămâne puțin spațiu pentru imaginație sau pentru relaxare. Interesul colectării de obiecte inutile ar trebui să fie echilibrat (măcar la mod ideal) de dorința de „a edita” și de „a perfecționa”, având în vedere că cu cât strângem mai puține lucruri, cu atât îl vom prețui mai mult pe fiecare în parte. Și în ochii noștri, aici intervine „poezia”.

* Păstrați curățenie totală – În timp ce un anumit decor poate crea o diversiune plăcută, aglomerarea distruge liniștea oferită de un cămin. Versiunea dvs. de dezordine ar putea însemna grămezi de cataloage/reviste vechi, brichete pe care nu le mai folosiți, telecomenzi care nu mai funcționează, o mansardă plină cu articole „de care poate o să aveți nevoie cândva”, cutii cu proiecte, etc. Chiar dacă obiectele ofensatoare, să le spunem așa, nu sunt vizibile, ele creează un blocaj mental și fizic, nelăsându-ne pur și simplu să trăim. Obiectivul permanent al stilului Wabi-sabi este acela de a deveni din ce în ce mai neîngrădiți, indiferent dacă aceasta înseamnă să donați hainele pe care nu le-ați mai purtat de ani de zile sau să eliminați aglomerația emoțională a obiectelor nostalgice. Scopul final al curățeniei este acela de a face ca locuințele noastre să fie cât se poate de confortabile și fără griji, atât pentru noi înșine, cât și pentru cei de lângă noi.

* Suprapuneți frumusețea cu utilitatea – A fi frumos ar trebui să meargă mână în mână cu a fi util; la fel cum un aspect frumos nu ar trebui să fie mai important decât funcționalitatea unui obiect. Wabi-sabi promovează o abordare complexă, încurajându-ne să trăim cu lucruri utile pe care le iubim și să ne facem viața de acasă cât mai lejeră. Investiția în obiecte utile frumoase ne simplifică spațiile, întrucât ajungem să avem nevoie de mai puține lucruri pentru a fi fericiți.

Tendințele de design pot veni de aproape oriunde și din aproape orice. În acest caz, avem filosofia japoneză din secolul al XV-lea căreia nu putem decât să-i fim recunoscători pentru acest concept și toate canoanele lui. După cum reiese, pur și simplu, îmbrățișarea unei mentalități Wabi-sabi înseamnă căutarea și găsirea frumuseții în ciclurile naturale de creștere, degradare și moarte și de a celebra tot ceea ce este temporar și incomplet. Cel mai dificil aspect al acestui tip de design constă în faptul că nu este ceva inerent în obiecte, ci mai degrabă un proces dinamic de atenție și apreciere a ceea ce deja deținem. Cu alte cuvinte, decât să investiți în obiecte specifice pentru a adăuga un aspect Wabi-sabi casei dvs., gândiți-vă cum să păstrați și să dați un nou sens lucrurilor pe care deja le aveți.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://thesethreerooms.com/blogs/what-is-wabi-sabi/

https://www.barstoolsfurniture.com/new-interior-design-trends-goodbye-hygge-enter-wabi-sabi/

https://www.connectionsbyfinsa.com/wabi-sabi-the-beauty-of-imperfection/?lang=en

https://www.petitelilyinteriors.fr/en/scandinavian-ethnique-boho-chic-and-hygge-are-now.html

http://www.oprah.com/home/wabi-sabi-japanese-inspired-decorating-style/all

https://hemainteriors.com/en/blog/compare-decoration-styles-hygge-vs-wabi-sabi/

https://trend-monitor.co.uk/wabi-sabi-new-social-trend/