Caravana studiilor și a carierelor francofone, ediția a 4-a

300 de elevi și studenți români sunt așteptați să ia parte la lansarea Caravanei studiilor și carierelor francofone la sediul Renault din București, pe 20 noiembrie

Caravana studiilor în Franța a fost înființată în cadrul Sezonului Franța-România din 2019 și este o inițiativă a Campus France România, serviciu de informare și consiliere academică găzduit de Institutul Francez din România. Este al patrulea an în care Caravana va străbate România în lung și în lat, din noiembrie 2023 până în februarie 2024. În cadrul acestei ediții, numele său se schimbă, ea devine Caravana studiilor și a carierelor francofone. Pentru a răspunde nevoii actuale a pieței de muncă, în parteneriat cu Renault Groupe și KPMG, Caravana este concepută în 2023 într-o strânsă legătură între studiile și carierele francofone.

Institutul Francez din România prin departamentele sale universitar și științific, alături de reprezentanți ai celor două companii, se vor deplasa în 20 de orașe din România pentru a cunoaște aproximativ 2000 de tineri români, din licee și universități, și a-i informa despre posibilitățile de studii în învățământului superior francez și numeroasele oportunități de carieră la întoarcerea în România.  Parteneriatele cu Renault Groupe și KPMG vizează acțiuni comune mai precis vizitarea unităților pre-universitare și universitare și co-organizarea de ateliere vocaționale cu ajutorul departamentelor de resurse umane.

Cea de-a patra ediție a caravanei va fi lansată pe 20 noiembrie 2023 la sediul Renault Groupe din București, în prezența noului Ambasador al Franței în România, Nicolas Warnery ; a Directorului Institutului Francez, Julien Chiappone-Lucchesi ; a lui Liviu Ion, General Manager for Employee Experience din partea Renault Groupe ; a Alinei Gheuca, Senior Manager Human Resources Development din partea KPMG și a Flaviei Popa din partea Chambre Française de Commerce et d’Industrie en Roumanie (CCIFER).

Obiectivele proiectului sunt: promovarea studiilor în limba franceză în România și în Franța; prezentarea către publicul tânăr a activităților companiilor partenere în proiect și a meseriilor viitorului; desfășurarea de activități de popularizare culturală și științifică în unitățile pre-universitare și universitare și atragerea de talente tinere în sfera economică francofonă din România. Această operațiune fără precedent la nivel național vizează apropierea de tinerii francofoni din afara marilor orașe din România.

Dacă ar fi să realizăm un scurt bilanț al activităților Caravanei: în 2019, 2.000 de liceeni și studenți din 19 orașe au primit informați utile; la ediția online din 2020, timp de o lună au avut loc conferințe și ateliere de lucru care au atins un număr de 58.300 de persoane prin intermediul rețelelor de socializare; în fine, în 2022, Caravana a vizitat 11 orașe și a ajuns la 1.100 de studenți. Mai mult, cu excepția ediției online din 2020, Caravana a parcurs în total 7.000 km pe teritoriul român și a vizitat aproximativ 200 de școli, licee și universități.

Organizatorii Caravanei studiilor și carierelor francofone sunt: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Campus France România iar parteneri sunt Renault Groupe, KPMG și CCIFER.