Mesajul dlui Ahmed Nadeem, secretar general ABU, în deschiderea Conferinței Zilele Media & Culturii

RADOR (16 noiembrie) – Vă mulțumesc domnule Dincă pentru aceste cuvinte contemplative și inspiratoare. Una dintre marile plăceri de care ne-am bucurat noi, cei de la ABU, de-a lungul mai multor ani de parteneriat cu Radio România, inițial cu Dialogul Media2020 și acum cu Conferința Zilele Media & Culturii, a fost șansa de a împărtăși experiențe cu dvs. și colegii dvs. de la Radio România și, de asemenea, de a vedea unele probleme importante prin prisma dvs.
Desigur, diversitatea absolută a membrilor ABU tinde să schimbe unele dintre probleme și accentul pus pe discuțiile noastre atât despre mass-media, cât și despre cultură, cu atât mai puțin despre relațiile dintre cei două teme.
Cu aproximativ 250 de membri care se întind pe jumătate din suprafața lumii, deservind mai mult de jumătate din populația lumii, de la națiuni masive și giganți ai radiodifuziunii până la mici state insulare deservite de un singur post, diversitatea se află în centrul nostru, fiind încorporat în tot ceea ce facem. Dar a trăi cu diversitate în fiecare zi nu înseamnă neapărat că am stabilit cum funcționează și cum s-o facem cu succes în legătura dintre cultură și mass-media în fiecare națiune.
ABU funcționează remarcabil de bine ca un practicant al diversității culturale, dar când vine vorba de modul în care membrii individuali servesc cel mai bine nevoile culturale ale propriei societăți nu deținem o formulă magică.
Scuzele mele, dar răspunsurile nu se află într-un dulap din sediul nostru din Kuala Lumpur. Răspunsurile – și vor fi întotdeauna la plural – există în fiecare dintre membri noștri.
Așadar, răspunsurile pe care le căutăm în legătură cu modul în care cultura alimentează mass-media ca serviciu public nu vor veni din ceea ce aducem noi, cei de la ABU la această conferință, ci din diversitatea și inovațiile pe care le aducem cu toții aici.
ABU și gama noastră diversă de membri vor ajuta la înlesnirea discuțiilor și la captarea unei părţi din înțelepciunea care vine de la această conferință, pentru a o împărtăși cu membrii care nu pot fi aici, precum și cu radiodifuzorii și cu cei care lucrează în domeniul culturii din restul lumii. Acesta este angajamentul meu aici și acum, la debutul acestei conferințe – nu că vom avea răspunsurile, ci că facem tot ce ne stă în putere pentru a ajuta la găsirea unor răspunsuri prin împărtășirea succeselor și eșecurilor noastre colective, a înțelepciunii și a experiențelor.
În acest sens, vă doresc din nou bun venit la ediția 2023 a Zilelor Media & Culturii din acest frumos oraș, București. Este o plăcere și o onoare să fiu aici cu voi toți. Vă mulțumesc!/cstoica/ilapadat