Marile voci dau cortina la o parte!

RADOR RADIO ROMÂNIA (17 noiembrie) – 95 de ani de Radio România și… 25 de ani cu Editura Casa Radio. 25 de ani de restituri: voci valoroase la microfon în înregistrări de patrimoniu, montări radiofonice de excepție, povești spuse cu har, marea poezie în rostirea Poetului, cărți sonore, sonorul tradus în vizual, întâlniri peste timp între artiști vizuali și actori, între poeți și critici literari contemporani, înregistrări muzicale care au făcut istorie pe scenă, înregistrări noi pentru o fonotecă de mâine. Așa am putea rezuma, în câteva cuvinte, cei 25 de ani ai Editurii Casa Radio, o instituție care este atentă, cu fiecare pas pe care îl face, la o altă viață, cea a Radioului public, a arhivelor sale scrise și sonore. O Editură orientată deopotrivă către trecutul și viitorul patrimoniului radiofonic.
Editura Casa Radio vă așteaptă la cea de-a XXX-a ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, în perioada 22-26 noiembrie, la Pavilionul Central (A) Romexpo, standul Radio România, cu noi titluri în colecțiile consacrate ale Editurii și evenimente care, sperăm, vă vor bucura.
Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 13.30 vom lansa audiobookul Şi am ales microfonul. Interviuri la Radio România (1993-2004), un album complet, scris şi vorbit de Monica Lovinescu – o incursiune pasionantă în trecutul recent şi în viaţa foarte personală, cât şi culturală, şi un buchet de evocări ale întâlnirilor cu mari momente ale culturii române şi franceze şi cu mari personalităţi din ţară şi din exil.
Vor participa scriitoarea Ioana Pârvulescu, Radu Croitoru – managerul Radio România Cultural şi Anca Mateescu – jurnalistă la Radio România Cultural.

Sâmbătă, la ora 14.30 vom lansa noi audiobookuri cu teatru radiofonic pentru copii: Muc cel mic de Wilhelm Hauff şi Povești de Ion Creangă, în colecţia „Radio-Prichindel”. Graficienii Alexandru Ciubotariu şi Ionuţ Popescu îi vor iniția pe copii în tehnica benzii desenate, în atelierul Radio-Prichindel te învaţă să desenezi.
Muc cel mic de Wilhelm Hauff este un roman grafic semnat de Alexandru Ciubotariu, inspirat de o dramatizare de Titel Constantinescu și înregistrat în 1965. Veți avea bucuria să recunoașteți vocea Silviei Chicoș, copilul de aur al Radioului, alături de actori remarcabili, precum Horia Căciulescu şi Sandu Sticlaru. Povești de Ion Creangă este un roman grafic semnat de Ionuț Popescu cu Capra cu trei iezi, Punguța cu doi bani și Ursul păcălit de vulpe. Difuzate în premieră la Radio România în anul 1964, faimoasele poveşti ne readuc în atenţie povestitori cu har precum Dinu Ianculescu și Constantin Moruzan.

Tot sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 15.00 va avea loc lansarea-eveniment a CD-ului „Ana Blandiana. Întâmplări cu și fără Arpagic în lectura autoarei. Poeta Ana Blandiana, creatoarea lui Arpagic, le va povesti copiilor aventurile acestui personaj, rămase în Arhiva Radio România grație unei înregistrări inedite realizată de autoare în anul 2004.
Vom încheia sâmbăta evenimentelor cu prezentarea a două albume, capete de afiș ale colecției „Lada de zestre”: Maria Tănase, Cântece populare 1954-1960 și Maria Lătăreţu, Mai ții minte, măi dragă Mărie. La eveniment vor participa doi invitați speciali, etnomuzicologul dr. Constantin Secară şi jurnalista şi muziciana Maria Balabaş, semnatarii textelor de prezentare ale albumelor. Evenimentul va începe de la ora 16.00.
Apărută chiar în această toamnă, cea de-a treia ediție a albumului Maria Tănase, Cântece populare 1954-1960 este un dublu compact-disc ce se deschide cu un interviu al Mariei Tănase, luat la Radio în anul 1960, urmat de o amplă selecție din cele mai reprezentative și îndrăgite piese ale cântăreței. Cea de a doua celebră Marie a cântecului popular, Maria Lătărețu, face și ea parte din colecția „Lada de zestre” a Editurii Casa Radio. Albumul Maria Lătăreţu, Mai ții minte, măi dragă Mărie o readuce în atenția publicului pe „Privighetoarea Gorjului” sau „Perla Gorjului”, supranume pe deplin meritate de Maria Lătărețu, datorită stilului său interpretativ în care se remarcă expresivitatea, finețea, claritatea timbrului vocal și stăpânirea impecabilă a tehnicii vocale gorjenești care evidențiază extraordinarele calități native ale uneia dintre cele mai apreciate artiste ale cântului popular românesc.
Duminică, 26 noiembrie, la ora 13.00 ne vom întâlni cu Alexandrina Halic, o actriţă şi o voce de poveste, un exemplu de vocaţie împlinită, dăruire, profesionalism şi continuitate. Vor lua parte la eveniment: Anca Todea şi Andra Mirescu – actriţele Teatrului „Ion Creangă” – și scriitorul Ion Moldovan, autorul albumului Alexandrina Halic – actrița poveste și al volumului Alexandrina Halic, Lumea magică a teatrului radiofonic. Din echipa Teatrului Naţional Radiofonic ni se vor alătura: Attila Vizauer – Redactor-șef şi realizatoarele Domnica Țundrea și Irina Soare.
***
Unică pe piaţa de carte din România, Editura Casa Radio este numele de marcă cu care Radio România valorifică principalul tezaur de bunuri media din spaţiul românofon, că vorbim despre Fonoteca de Aur ori despre edificarea unei arhive viitoare.
Peste 30 de colecţii şi serii de cărţi, CD-uri şi cărţi cu CD încorporat sunt consacrate celor mai apreciate creaţii radiofonice din literatură şi publicistică, teatru şi muzică. Colecţiile „Biblioteca de Poezie Românească” şi „Fonoteca de Aur / Spectacolul poeziei”, „Fonoteca de Aur / Teatru”, colecţiile pentru copiii de ieri şi de azi „Radio-Prichindel” şi „Noapte bună, copii!”, precum şi colecţiile muzicale „Maestro”, „Radiolegende”, „Radio România Muzical şi „Profil interpretativ” sunt doar câteva dintre mărcile Editurii Casa Radio care s-au impus prin valoare în conştiinţa publicului de ascultători şi cititori.
La Editura Casa Radio marile voci dau cortina la o parte!

Vă așteptăm la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România în perioada 22-26 noiembrie 2023, la standul Radio România (nivel +4.50, stand 242).
Detalii la edituracasaradio.ro