de Ungureanu Eva, clasa a-X-a

Viata este atât de frumoasa. Dar comparativ cu ce?

In general, apreciem viața fiecare moment pe rand. Ne bucuram de fiecare floare care rasare printre pietrele unui drum pavat, de fiecare raza de soare care ne incalzeste fugar pe timpul iernii. Suntem recunoscatori pentru fiecare intamplare norocoasa, fiindca, uneori, tocmai aceia este cea care iti preschimba ziua intr-una mai buna. De fapt, ne bucuram de aceste marunte detalii datorita unui posibil potențial de a deveni momentul culminant pentru o zi banala, o ultima speranta de a o intipari in minte cu un motiv. Dar, ce se intampla cu aceste amintiri cand devin irelevante in comparatie cu fapte inchipuite, imaginate si alterate la vointa noastra, care depasesc legile monotone ale acestei lumi?
Toti copiii sunt indemnati sa citeasca. Inca de cand suntem mici, ni se pun basme, nuvele,
romane in mana, ni se ofera o varietate larga de tematici si categorii din care putem alege ceea ce ne place. Asa cum a spus o data o autoare, daca nu iti place sa citesti, doar nu ai gasit cartea potrivita. Eu, cu timpul, am dezvoltat o afinitate pentru fictiune. Imi gaseam locul printre orase distopice si regate indepartate, m-am retras atat de des in acestea incat, uneori simteam ca apartin mai mult de o lume inexistenta decat de cea in care traiam. Asadar, frumusetea cautata cu atata aviditate de oameni era pentru mine pur si simplu anosta. Cum se poate compara o floare plapanda cu universuri intregi, limitate doar de propria imaginatie? Cum te mai poti bucura de o raza de soare vlaguita când ai văzut lumina orbitoare a o mie de stele, fiecare ascunzand o alta poveste, nemaiintalnita in trecut si de neregasit in viitor?
Viata este frumoasa, intr-adevar. Dar oare cuvantul mai poate poseda acelasi inteles dupa ce am trait o mie de alte vieti in o mie de alte lumi diferite, fiecare un luceafar care acopera cu mai mare usurinta lumina pala a stelei realitatii? Oare mai merita sa fie comparata cand nu avea nicio sansa sa straluceasca mai puternic de la inceput?