Rebelii Houthi, susţinuţi de Iran, au capturat o navă comercială israeliană în Marea Roşie

Realizator: Premierul israelian Benjamin Netanyahu a învinovățit Iranul de atac în apele internaționale, după ce rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Teheran, au anunțat capturarea unei nave israeliene în Marea Roșie. Netanyahu a condamnat atacul, dar a spus că la bord nu era niciun israelian.
Mișcarea Houthi, care a lansat rachete în direcția Israelului după declanșarea războiului din Gaza, anunțase ieri că va ataca în Marea Roșie nave deținute sau operate de companii israeliene.
Corespondenţă din Israel – Reporter: Ion Știubea – O navă maritimă de transport, „Galaxy Leader”, aflată în proprietatea societății navale Ray a omului de afaceri israelian Rami Ungar, a fost atacată ieri și luată sub control de un grup de acțiune aparținând milițiilor Houthi din Yemen, fidele guvernului de la Teheran. Pe navă se aflau 26 de marinari de naționalități diferite, niciunul dintre ei însă israelian.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a sublininat că răpirea vasului reprezintă un act grav de nivel internațional. Vasul a plecat din Turcia sub pavilion bahamez și se îndrepta spre India când a fost interceptat de miliţiile Houthi în Marea Roșie.
Biroul primului ministru al Israelului a condamnat răpirea vasului Galaxy Leader de către exponenți ai Iranului și a accentuat că este vorba de un nou act terorist iranian, care indică o treaptă superioară a agresivității Teheranului împotriva cetățenilor lumii libere.
Pe vas se aflau ucraineni, bulgari, filipinezi și mexicani – a mai făcut cunoscut biroul premierului Netanyahu, care a conchis că actului Iranului este de natură să creeze semnificații internaționale în privința siguranței rutelor mondiale de navigație./RADOR RADIO ROMÂNIA/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 noiembrie)