ROSSINI – dirijat de TOUFIC MAATOUK – la SALA RADIO

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).
Creația lui Rossini va fi interpretată de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK. Acesta se află pentru prima oară la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, după o lungă colaborare cu Orchestra de Cameră Radio. În 2015, Toufic Maatouk a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume: Carnegie Hall, New York – cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli – cu Recviemul lui Mozart.
Stabat mater, lucrarea dedicată Fecioarei Maria (portretizând suferințele acesteia în fața Crucii), a fost interpretată pentru prima dată, în forma sa actuală, la Paris, pe 7 ianuarie 1842, presa relatând după eveniment:
„Numele lui Rossini a fost strigat printre aplauze. Întreaga lucrare a transpus publicul; triumful a fost deplin. Trei părți au trebuit să fie repetate… și publicul a părăsit teatrul emoționat și cuprins de o admirație care a cucerit rapid tot Parisul.”

RADOR – 20 noiembrie