Rona Hartner, cântăreață și actriță de origine română, s-a stins din viață

Rona Hartner (50 de ani), de origine franco-română, actriță deținătoare a premiului pentru cea mai bună actriță la Locarno pentru filmul Gadjo Dilo și cântăreață cunoscută pe scena electro-balcanică, a murit joi, 23 noiembrie, la Toulon (sudul Franței), a anunțat dieceza locală, precum și unul dintre prietenii săi apropiați.„Cu mare tristețe am aflat că Rona Hartner, actriță, cântăreață, producător, foarte implicată în comunitatea artistică creștină din Toulon, ne-a părăsit”, a scris eparhia Fréjus-Toulon pe pagina sa de Instagram.
Născută pe 9 martie 1973 la București, Rona Hartner a jucat alături de actorul francez Romain Duris în filmul Gadjo Dilo, de Tony Gatlif, în 1997, care spune povestea unui francez care pleacă în România în căutarea unei cântărețe rome. Pentru acest rol, a câștigat premiul pentru actorie la Festivalul Internațional de Film de la Locarno (Elveția).
„Pentru mine este sfâșietor, a fost o persoană minunată, foarte generoasă, pe scenă ca și în viață. Când a câștigat premiul la Locarno, a luat la pachet tot ce rămăsese de mâncare după banchet. Oamenii de la Locarno au fost jigniți, dar când a plecat, a împărțit totul săracilor. A fost un om foarte generos”, a spus Tony Gatlif.
„Pentru Gadjo Dilo, am căutat peste tot o actriță potrivită. Îmi doream pe cineva ca ea. Nu am văzut niciodată astfel de actrițe, cineva care ar putea îndrăzni să se comporte așa ca în film, dar ea nu era vulgară. A dat totul pentru rol”.
Rona Hartner a jucat recent în filmul lui Alexandre Arcady, „Le Petit Blond de la Casbah”, lansat în cinematografe pe 15 noiembrie. „Era o persoană frumoasă și dulce, cu bucurie și bună dispoziție”, declară Alexandre Arcady, precizând că Rona va fi înmormântată în România. „Va rămâne veșnic în inimile noastre”.
„Cred că a iubit mult România, dar România a iubit-o prea puțin”, deplânge criticul de film Irina Margareta Nistor. În ciuda notorietății sale în Franța, „nu a obținut roluri în România”.
Muziciană și cântăreață, Rona Hartner a colaborat și cu DJ sau vedete ale muzicii electro-balcanice, precum germanul Shantel sau DJ Tagada („Gypsy Therapy”), precum și cu cineastul David Lynch pentru o serie de piese („You’ re more than that”). În 2015, a lansat albumul The Balkanic Gospel, un mix de muzică romă, gospel și jazz./rlambru/rcostea

(www.lemonde.fr – 23 noiembrie)