Poliţia Locală va putea acorda sancţiuni utilizatorilor de trotinete electrice care încalcă regulile de circulaţie

Poliţia Locală va putea acorda sancţiuni utilizatorilor de trotinete electrice care încalcă regulile de circulaţie.

Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu majoritate de voturi. Actul normativ va fi trimis preşedintelui pentru promulgare. Cătălin Purcaru relatează.

Reporter: Modificarea vine să rezolve o lacună în legislație. până acum, singurii care puteau constata contravențiile și aplica sancțiuni pentru utilizatorii de trotinete electrice erau polițiștii rutieri, polițiștii locali având competențe doar în cazul pietonilor, bicicliștilor, conducătorilor de mopede și de căruțe.

Deputatul PNL Laurențiu Leoreanu, unul dintre inițiatori: În ultima perioadă, aceste mijloace s-au înmulțit foarte mult și evident au adus și foarte multe incidente în trafic. Prin această lege rezolvăm această problemă de competență a Poliției Locale pentru a interveni și pentru verificarea acestor mijloace de transport și astfel mulțumim pe cei care au dorința de a exista un control corect și legal în teren.

Reporter: Potrivit Codului Rutier, trotinetele electrice sunt interzise pe trotuare și pot fi folosite doar pe pistele de biciclete, iar în cazul în care acestea nu există pe drumurile publice. Vârsta admisă pentru circulația pe drumurile publice este de cel puțin 14 ani, cu obligația ca tinerii să poarte cască de protecție până la 16 ani. Este interzis transportul pasagerilor pe trotinete electrice, circulația pe timpul nopții este condiționată de echiparea cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente./ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 29 noiembrie