Ce evenimente vor avea loc în Bucureşti şi Alba Iulia de Ziua Naţională

Românii din țară și de peste hotare sărbătoresc mâine Ziua Națională care marchează Unirea provinciilor românești într-un singur stat, la 1 Decembrie 1918. Cele mai multe evenimente vor avea loc în București și la Alba Iulia. Cu detalii, Alina Petrovici Matei.

Reporter: Sărbătorirea celor 105 ani de la Marea Unire este onorată de militarii români prin ceremonii și defilări cu personal și tehnică militară, în garnizoanele din România în care sunt dislocate unități militare. Totodată, drapelul național va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor maritime și fluviale se va ridica marele pavoaz, precizează Ministerul Apărării într-un comunicat.

La București, festivitățile vor începe la ora 9:00, cu o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Piața Carol I, în memoria eroilor români care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă pentru împlinirea idealurilor naționale.

Parada militară națională va începe la ora 11:00 în Piața Arcului de Triumf din București. Participă peste 2.400 de militari și specialiști din structurile de apărare ale țării. Totodată, vor defila circa 250 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii și Olanda, precum și militari din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Şi în orașul Unirii, Alba Iulia, evenimentul va fi marcat, începând cu ora 14:00, cu depuneri de coroane și jarbe de flori, urmate de ceremonia militară la care vor lua parte peste 1.000 de militari și specialiști din structurile de apărare, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice terestre și aeronave militare./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 noiembrie