Dacă Ungaria continuă să se opună aderării Ucrainei la UE, scad implicit și șansele Republicii Moldova (Klaus Iohannis)

Realizator: Mihaela Enache – Aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor fi tratate cel mai probabil la pachet în cadrul Consiliului European care va începe joi la Bruxelles. Prezent la summit, președintele Klaus Iohannis estimează că dacă Ungaria continuă să își manifeste opoziția față de alăturarea Ucrainei la blocul comunitar, scad implicit și șansele Republicii Moldova. O corespondență de la Bogdan Isopescu.
Reporter: Președintele României spune că summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles începe în condiții mai puțin favorabile unor decizii pozitive, pentru că Ungaria se opune atât începerii negocierilor de aderare pentru Ucraina, cât și adoptării rectificării bugetului multianual, buget care vizează din nou Ucraina, pentru că include un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani. Această opoziție a Ungariei va afecta în mod direct decizia pentru Republica Moldova.
Klaus Iohannis: Eu cred că părerea majoritară în Consiliu va rămâne cea care este acum, ca Ucraina și Moldova să meargă împreună. Deci, dacă nu există un accept pentru Ucraina, este puțin probabil să existe pentru Moldova.
Realizator: Înaintea summit-ului, Comisia Europeană a deblocat, în această seară, 10 miliarde de euro pentru Ungaria, din bugetul pentru politica de coeziune. Bruxelles-ul precizează că a luat această măsură în urma reformelor adoptate de Budapesta pentru îmbunătățirea independenței sistemului judiciar. Suma reprezintă doar o parte din fondurile blocate de Uniune la sfârșitul anului trecut, din cauza încălcării statului de drept în Ungaria./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 13 decembrie)