Ce impact are masectomia asupra vieții unei femei

Cancerul de sân este cauza pentru care unele femei sunt nevoite să treacă prin procedura de masectomie(extirparea unuia sau a ambilor sâni). Pe lângă faptul că operația de masectomie afectează semnificativ psihicul și imaginea de sine a femeii, aceasta îi poate afecta și viața de cuplu.

Pentru o femeie, sânul înseamnă feminitate, frumusețe și maternitate

Potrivit unui studiu realizat de National Library of Medicine, femeile care au trecut prin intervenția de extirpare a sânului, tind să aibă o imagine negativă asupra propriei persoane. În cadrul studiului, participantele au declarat că sânul înseamnă feminitate, frumusețe și maternitate, fapt ce accentuează consecințele negative pe care masectomia o are asupra psihicului feminin. Mai mult decât atât, femeile participante la studiu au spus că preferă să poarte haine care să le ascundă lipsa sânilor. Unele dintre participante au declarat chiar că masectomia le-a afectat viața de cuplu și interacțiunile cu partenerul. Un alt studiu publicat în European Journal of Oncology Nursing arată că 34% dintre femeile care au suferit o masectomie sunt convinse că procedura le va afecta relația cu partenerul. De asemenea, o femeie prezintă de șase ori mai multe șanse să fie părăsită de partener în cazul în care aceasta este diagnosticată cu cancer sau scleroză multiplă, arată un studiu publicat pe sciencedaily.com.

CNAS oferă sprijin femeilor care au suferit o masectomie

Casa Națională de Asigurări de Sănătate  a adoptat un subprogram în 2014 dedicat femeilor care doresc să opteze pentru reconstrucția mamară, după ce au suferit procedura de masectomie. Subprogramul face parte din Programul Național de Oncologie derulat de CNAS și se adresează tuturor femeilor care au trecut printr-o procedură de extirpare a sânului în urma unei cauze de natură oncologică. În cadrul acestui program CNAS finanțează operația de reconstrucție mamară și, ulterior, din 2020, și procedura de simetrizare a sânilor post reconstrucție.

Cancerul de sân poate fi prevenit

Potrivit Global Cancer Observatory, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume. Acesta poate fi prevenit cu ajutorul controalelor ginecologice regulate cât și prin depistarea din timp a oricărei modificări de la nivelul sânului, prin autopalpare. De asemenea, alăptarea, renunțarea la fumat și alcool, cât și adoptarea unei diete sănătoase și practicarea activității fizice sunt modalități importante de prevenire a cancerului de sân. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății recomandă screeningul organizat populational prin mamografie, în cazul femeilor cu vârstă cuprinsă între 50 și 69 de ani, întrucât în acest interval de vârstă incidența de cancer de sân este mai mare.

de Anca-Teodora Popa

 

 

 

Surse :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5351438/#:~:text=Altered%20Self%2DEsteem%20as%20a%20Female&text=Thus%20removal%20of%20the%20breast,the%20same%20as%20other%20women.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1462388909000520

https://www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091110105401.htm#:~:text=A%20woman%20is%20six%20times,longer%20the%20marriage%20the%20more

https://insp.gov.ro/2023/10/01/octombrie-2023-luna-de-constientizare-cu-privire-la-cancerul-de-san/

https://www.old.iocn.ro/Document_Files/Noutati/00000967/k81qq_1%20Anexa%20Epidemiologia%20cancerului%20de%20s%C3%A2n.pdf

http://cas.cnas.ro/page/comunicat-noi-masuri-in-domeniul-accesului-la-servicii-medicale-i-in-acordarea-concediilor-medicale.html

http://www.casan.ro/post/type/local/informare-pe-tema-subprogramului-de-reconstructie-mamara.html