2023. december 8.

A kormányfő teljesítménybérezést vezetne be a közoktatásban
Marcel Ciolacu kormányfő szerint a 2024-es évben Románia minden korábbinál több pénzt fordít az oktatásra, ugyanakkor felkérte a szaktárca vezetőjét: dolgozzon ki javaslatot arra, hogy a tanárok bérezése az elért eredményt is figyelembe vegye. „Minden kiadásnak reformmal is társulnia kell, és teljesítményt kell eredményeznie. Pusztán a fizetések emelése ezúttal sem fog csodát eredményezni. Teljesítménykritériumokat kell bevezetni, amelyek szerint emelkednek a bérek” – jelentette ki Ciolacu a kormányülés elején. A kormányfő szerint a 2022 tavaszán, 81 ország részvételével végzett nemzetközi PISA (Programme for International Student Assessment) felmérésen elért eredmények miatt vált szükségessé a teljesítményfüggő bérezés bevezetése a román közoktatásban. Ciolacu nem tért ki arra, hogy mekkora béremelést irányoznak elő a jövő évi költségvetés tervezetében a pedagógusok számára, de az Edupedu.ro oktatási szakportál által közzétett rendelettervezet 13 százalék körüli fizetésemelést valószínűsített, ami a szakszervezetek szerint elmarad a kormány korábbi vállalásaitól. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.08)
Bűntetőeljárást indított a DNA Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter ellen.
Bűntetőeljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter ellen. A vád: hivatali visszaélés. A Mentsétek meg Romániár Szövetség (USR) vezető politikusa a koronavírus-vakcinák beszerzésével kapcsolatos ügyben érintett, amelyben az okozott kárt több mint egymilliárd lejre becsülik. Az ügyészség délutáni bejelentése alapján az ugyancsak korábbi miniszter Ioana Mihăilă ellen is megindították a bűnvádi eljárást. A volt egészségügyi miniszter azt mondta a DNA székháza előtt az újságíróknak, hogy egész Európában többlet van vakcinákból. „Amikor többletről beszélünk, el kell gondolkodnunk, mi történt volna, ha Románia nem úgy rendel, mint Európa többi része, vagy ha cseppenként rendelt volna. Emiatt sokan nem jutottak volna oltóanyaghoz. Ismétlem, ezek nem az én döntéseim voltak. Ez az egész dosszié egyedülálló Európában. Sehol máshol nincs olyan ügyész, aki ilyen jellegű politikai döntés miatt indítana kivizsgálást” – idézte a román sajtó Vlad Voiculescut. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.08)
A progresszív adórendszer bevezetését ajánlja az IMF 
A Nemzetközi Valutaalap szerint Románia államháztartása továbbra is fenntarthatatlan, több bevételre van szükség. Idén 6 százalékos lesz Románia GDP-arányos költségvetési hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint. A nemzetközi pénzügyi szervezet szerint a bukaresti kormány eddig elfogadott megszorító intézkedései nem elegendőek ahhoz, hogy az államháztartás fenntarthatóvá váljon. További intézkedések híján a jövő évi deficit meg fogja haladni az 5 százalékot, írja az economedia.ro. Ahhoz, hogy az államháztartás fenntarthatóvá váljon, a költségvetési bevételeket hozzávetőleg a GDP 2 százalékával kellene növelni. Az IMF üdvözli az adómentességek részleges felszámolását, de úgy véli, hogy ezeket a privilégiumokat teljesen meg kell szüntetni. A szervezet azt ajánlja a Ciolacu-kabinetnek, hogy fontolja meg a progresszív adórendszerhez való visszatérést. A Nemzetközi Valutaalap elhibázottnak tartja a nagyvállalatokra kivetett, az árbevételen alapuló forgalmi adó bevezetését. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.08)
Eyre több az akut légúti fertőzéses megbetegedés
A november 27-e és december 3-a közötti héten 59 410 akut légúti fertőzéses esetet (influenza, felső légúti fertőzés, tüdőgyulladás) regisztráltak Romániában – közölte pénteken az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP). A tájékoztatás szerint a tavalyi év hasonló időszakához képest, amikor 69 699 esetet jegyeztek, 14,8 százalékkal, az előző héthez képest (83 347 eset) 27,7 százalékkal csökkent az esetszám. A vizsgált héten 306 influenzás esetet diagnosztizáltak a tünetek alapján, míg az előző év hasonló időszakában 822-t. Tizennégy esetben laboratóriumi vizsgálat eredménye erősítette meg az A típusú influenzavírus még nem tipizált alvariánsával való megfertőződést. A szezon kezdetétől összesen 31 esetben igazolta laboratóriumi vizsgálat az influenzavírussal való megfertőződést. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.08)
Andrei Demeny, RADOR RADIO ROMÂNIA