Fiind prima desemnare binațională din istoria programului WDC (World Design Capital), San Diego (SUA) și Tijuana (Mexic) au fost desemnate, încă din noiembrie 2021, drept Capitala Mondială a Designului în 2024, ca urmare a angajamentului lor față de proiectarea centrată pe om și moștenirea colaborării transfrontaliere. Împreună, ambele orașe valorifică și mobilizează designul pentru a-și transforma regiunea de 7,1 milioane de locuitori. Amplasate între munți, la est și Oceanul Pacific, la vest, aceste orașe înfrățite sunt situate peste cea mai aglomerată graniță terestră din emisfera vestică, care „vede” aproximativ cincizeci de milioane de oameni anual. Regiunea reprezintă un important centru de tranzit și o piață globală plină de oportunități de inovare, transformare, activare și imaginație. Subliniind numeroasele moduri prin care designul ne poate conecta, San Diego și Tijuana sunt gata să prezinte un program interesant pentru 2024. World Design Capital ( WDC) este desemnată la fiecare doi ani de către World Design Organization (WDO), recunoscând orașele pentru utilizarea eficientă a designului pentru a îmbunătăți calitatea vieții economice, sociale, culturale și de mediu. Această desemnare din 2024 oferă regiunii alese o „vitrină” internațională de design pe parcursul unui an prin experiențe și explorări unice care stimulează gândirea și adună comunitățile pentru a sărbători ceea ce face ca regiunea San Diego – Tijuana să fie excepțională. The World Design Capital, un proiect dedicat promovării profesiei de design în întreaga lume, prezintă o nouă capitală la fiecare doi ani. Inițiativa recunoaște orașele pentru utilizarea constructivă a designului pentru a conduce schimbări sociale, culturale și de mediu și pentru a îmbunătăți calitatea generală a vieții. San Diego și Tijuana au fost numite Capitala Mondială a Designului din 2024, datorită strategiilor lor de design centrate pe om și a colaborării lor transfrontaliere. În edițiile anterioare, Organizația Mondială de Design a selectat Valencia – Spania (2022), Lille – Franța (2020) și Mexico City – Mexic (2018) drept Capitale mondiale ale designului. După cum am menționat, selectarea ofertei comune San Diego – Tijuana face din aceasta prima Capitală Mondială a Designului binațională din istoria WDO. În timp ce desemnarea este pentru ambele orașe ca regiune unită, San Diego a devenit primul oraș din SUA care a primit vreodată desemnarea WDC. Tijuana este al doilea oraș din Mexic care deține titlul, după Mexico City în 2018. Perioada în care San Diego și Tijuana vor fi World Design Capital va marca cel de-al nouălea ciclu al programului internațional. Cele două orașe au câștigat titlul în fața Moscovei – Rusia, WDO spunând că decizia a fost una dificilă și că acum intenționează să colaboreze cu orașul pentru a stabili alte programe de proiectare în timp util.

Programul Capitala Mondială a Designului – scurtă prezentare
În anul 1957, douăsprezece echipe profesioniste de design din întreaga lume s-au reunit pentru a forma Consiliul Internațional al Societăților de Design Industrial. Cunoscut în prezent sub numele de Organizația Mondială de Design (WDO), de la 1 ianuarie 2017, acest grup s-a dezvoltat, ajungând să includă mai mult de 170 de asociații de design din peste 40 de țări, cu un număr estimat de 150.000 de membri. WDO este un grup neguvernamental care urmărește să promoveze și să îmbunătățească designul industrial internațional prin încurajarea organizațiilor membre de a oferi produse și servicii mai rentabile, de a-și eficientiza afacerile și practicile din industrie și de a-și expune comunitățile de origine la sisteme și experiențe care vor îmbunătăți mediul și societatea umană. Comunicarea și colaborarea dintre asociațiile de proiectare la nivel internațional este foarte stimulată și motivată. Deținând statutul consultativ special al Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite (ECOSOC), din 1974, WDO depune eforturi pentru promovarea și susținerea Obiectivelor Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă, prin efectuarea de schimbări și realizarea de apeluri și inițiative globale care vizează îmbunătățirea culturii, economiei și calității vieții oamenilor și națiunilor din întreaga lume. Una dintre marile sale realizări este World Design Capital (WDC), o denumire dată la fiecare doi ani unui oraș care utilizează designul industrial pentru a genera un impact pozitiv asupra mediului său economic, cultural și social. Fiecare oraș desemnat drept Capitală Mondială a Designului găzduiește un program de evenimente care evidențiază politicile urbane inovatoare și durabile și realizările de design. Desemnarea Capitalei Mondiale a Designului s-a născut în anul 2008, când Torino (Italia) a organizat primul program de un an menit să celebreze realizările orașelor care au folosit designul ca instrument pentru a se reinventa și a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor.

De ce San Diego și Tijuana – motivația alegerii
Două țări. Două orașe. O regiune și o comunitate care își redefinește și își reproiectează continuu domiciliul transfrontalier.
Amplasate într-un peisaj arid între munți și Oceanul Pacific, San Diego și Tijuana găzduiesc clădiri cu un design inovator și arhitectură care parcă schimbă lumea – dar se pare, că întreaga poveste de design a regiunii nu a fost încă spusă. De mai bine de 100 de ani, orașele au valorificat resursele și caracteristicile unice ale mediului lor natural pentru a promova tehnologii de ultimă oră și experimente publice de pionierat în arenele științei, producției, artei și culturii. Ca urmare a acestui angajament de proiectare centrată pe om și moștenire a colaborării transfrontaliere, San Diego și Tijuana au fost numite Capitala Mondială a Designului 2024 – prima desemnare binațională din istoria programului WDC.
Situate în apropierea celei mai aglomerate granițe terestre din emisfera vestică, cu peste 150.000 de pietoni și vehicule de pasageri care traversează zilnic, San Diego și Tijuana se angajează să valorifice și să mobilizeze designul pentru a-și transforma regiunea de 7,1 milioane de locuitori printr-un program care spune povestea ecosistemul de proiectare interconectat al regiunii. De la infrastructura verde și conservarea mediului până la educația în domeniul designului și inovarea în industrie, regiunea va lucra pentru a promova conceperea de proiecte pentru transformarea ambelor părți ale graniței pe tot parcursul anului 2024 și bineînțeles, și pe mai departe.
Comitetul de selecție WDC 2024 a fost format din: Srini Srinivasan, președinte al Organizației Mondiale de Design; Sasha Alexander, Director al Programului Academic pentru Design Industrial – Universitatea Western Sydney; Sahar Attia, profesor de arhitectură și design urban – Universitatea din Cairo; Marva Griffin, fondatoare și curatoare Salone Satellite; Kengo Kuma, fondator Kengo Kuma și Asociații – Profesor, Departamentul de Arhitectură, Universitatea din Tokyo; Gisele Raulik Murphy, co-fondator și partener, DUCO Design Intelligence; Richard Voyles, Daniel C. Lewis Profesor – Institutul Politehnic Purdue, Universitatea Purdue. După cum a remarcat președintele WDO și președintele Comitetului de selecție, Srini Srinivasan, „oferta San Diego – Tijuana demonstrează puterea designului de a ne uni și de a ne conecta, în ciuda diferențelor geografice. Cultura lor de inovare a designului și peisajul urban unic au fost bine reprezentate pe parcursul ofertei lor, iar regiunea este pregătită să dezvolte un program WDC care va servi drept model și pentru alte orașe de graniță din întreaga lume.”
Selecția de către WDO vine după un proces riguros de depunere și evaluare. Desemnată finalistă în iulie 2021, alături de Moscova – Rusia, regiunea San Diego-Tijuana a întâmpinat oficiali ai WDO pentru o vizită de trei zile la fața locului la începutul lunii octombrie 2021, cu opriri la Clădirea de proiectare și inovare a UC San Diego, parcul Balboa, parcul Chicano din Barrio Logan, Cross Border Express (CBX) și USA Mexico Border, Centrul Cultural Tijuana (CECUT) și alte câteva zone din regiune. Moscova a fost celălalt oraș selecționat pentru titlul de Capitală Mondială a Designului 2024. Cererea lor, prezentată de Agenția Industriilor Creative (ACI), a evidențiat istoria bogată în design a orașului, precum și realizările în curs ale comunității de design a orașului. A fost într-adevăr o decizie dificilă prezentată de Comitetul de selecție, întrucât ambele oferte au fost foarte impresionante, iar WDO intenționează să colaboreze cu Moscova pentru a stabili alte programe de proiectare în timp util.
„În climatul socio-economic de astăzi, desemnarea WDC reprezintă o oportunitate semnificativă pentru noi de a evidenția modul în care orașele din întreaga lume valorifică designul pentru a-și reimagina și revitaliza spațiile urbane după pandemie”, a declarat președintele WDO, Srini Srinivasan. „Prin oferta lor, San Diego-Tijuana a prezentat o cultură a colaborării transfrontaliere și rolul atât al tehnologiei, cât și al inovației în construirea mai multor comunități interconectate. Aceste orașe înfrățite vor oferi o poveste unică de succes din care administrațiile orașelor din întreaga lume se pot inspira. Suntem foarte încântați să salutăm San Diego – Tijuana în Rețeaua noastră de orașe WDC.”
Don Norman, fondatorul Laboratorului de Design al UC San Diego (în prezent, retras din funcție) și co-fondator și consilier al Design Forward Alliance (DFA) a ținut să declare: „Designerii, oficialii orașului și organizațiile din regiunile Tijuana și San Diego au colaborat pentru a face din comunitatea noastră binațională Capitala Mondială a Designului pentru 2024. Acesta arată puterea designului ca mod de gândire, de a aborda probleme societale importante și ca o sursă de inovație pentru companii, organizații și comunități educaționale la toate nivelurile. Am construit o coaliție permanentă a comunităților noastre pentru a aborda provocările civice și climatice, pentru a ne dezvolta sectoarele industriale și pentru a sprijini o cultură puternică a designului transfrontalier.” „Parteneriatul dintre San Diego și orașul înfrățit, Tijuana, în acest efort este un indicator al relației strânse dintre cele două orașe”, a spus primarul din San Diego, Todd Gloria. „Câștigarea acestei desemnări prestigioase este o oportunitate de a evidenția caracterul unic al regiunii noastre binaționale și ne oferă platforma pentru a arăta lumii ce poate face o comunitate de graniță.”
„Lumea cunoaște cele două orașe așa cum sunt definite de o graniță internațională și cea mai aglomerată trecere a frontierei din emisfera vestică”, a spus primarul Tijuana, Montserrat Caballero. „Desemnarea noastră drept Capitală Mondială a Designului este o oportunitate pentru noi de a evidenția lumii interconexiunea unică a regiunii noastre și de a spune povestea a șapte milioane de oameni care trăiesc, lucrează și se asociază împreună în moduri excepționale.”

Programul WDC 2024
WDC 2024 va include o serie de evenimente publice, conferințe, expoziții, summit-uri și sărbători care vor pune în lumină tot ceea ce are de oferit regiunea desemnată. În cadrul evenimentelor vor fi reuniți lideri globali pentru a face schimb de idei și pentru a crea oportunități de a folosi designul, pentru a rezolva unele dintre cele mai critice probleme ale regiunii. Calendarul evenimentelor va include șapte manifestări semnate în parteneriat cu World Design Organization, precum și manifestări comunitare care vor ajuta la atingerea obiectivelor programului, astfel încât să demonstreze colaborarea transfrontalieră a celor două orașe și să promoveze gândirea designului. La câteva minute distanță, San Diego și Tijuana sunt două orașe de coastă din Statele Unite și, respectiv, Mexic . Cu peste 150.000 de navetiști și vehicule care trec această graniță în fiecare zi, orașele înfrățite sunt interconectate prin munți la est și Oceanul Pacific la vest. În ciuda acestei granițe, cele două orașe fac parte dintr-un ecosistem unic, un centru de tranzit cu o multitudine de oportunități pentru intervenții de proiectare, inovații și activări. Situate într-un peisaj arid, orașele sunt în fruntea abordării schimbărilor majore în definițiile prin care trece lumea în prezent, de la criza climatică la geopolitică. Deși sunt două entități urbane distincte, au o lungă istorie de împărtășire a resurselor, valorilor culturale și chiar provocărilor. Prin această numire, se urmărește redefinirea expunerilor comunității de frontieră prin politici urbane de reamenajare și redistribuire precum și utilizarea designului în crearea de noi infrastructuri și platforme în conformitate cu aceste valori, activând în cele din urmă rețele de schimbare în toate orașele globale. Pe parcursul anului 2023, ambele orașe au pregătit o sumedenie de evenimente pentru a se pregăti și a deveni oficial Capitala designului în 2024. Această serie de evenimente publice, conferințe, summit-uri politice și ateliere de lucru din anul 2024 va fi catalizatorul unui schimb real de idei. În lunile următoare, mulți lideri în practicile lor respective vor găzdui ateliere de lucru și sesiuni educaționale conduse de comunitate care încurajează implicarea în această misiune transfrontalieră. Orașele intenționează să-și înceapă „domnia” designului din 2024 cu o ceremonie de semnare și un festival internațional de stradă pentru a celebra regiunea, avansând totodată activitatea de bază a proiectului.
Candidatura San Diego-Tijuana pentru World Design Capital a fost înscrisă de Design Forward Alliance, o organizație dedicată încurajării designului centrat pe om ca mijloc de îmbunătățire a vieții economice, sociale și civice în comunitatea celor două orașe. Design Forward Alliance a numit ca temă a sărbătorilor și a evenimentelor care au loc în 2024 „HOME” – despre care spune că reprezintă un an întreg „Centrat pe om, deschis, multidisciplinar/multicultural și experimental”. „Este vorba despre a arăta lumii că suntem mai mult decât o graniță sau două orașe de graniță”, susține președintele Design Forward Alliance, Michèle Morris. „Suntem o casă regională pentru șapte milioane de oameni care seamănă foarte mult și care se asociază în multe moduri incredibile și inovatoare.” HOME 2024 este o inițiativă binațională care caută să câștige recunoaștere pentru regiunea transfrontalieră ca o economie a inovației bazată pe design. Centrată pe tema HOME, o echipă condusă de comunitate își propune să mobilizeze designul centrat pe om ca o modalitate de a transforma regiunea și de a îmbunătăți calitatea vieții. Acest efort de mai mulți ani este condus de o echipă de designeri, inovatori și lideri civici de ambele părți ale graniței SUA – Mexic. Inițiativa este condusă de Design Forward Alliance, UC San Diego Design Lab , Burnham Center for Community Advancement și cu sprijinul deplin al ambelor guverne, inclusiv al orașelor San Diego și Tijuana. Nenumărate organizații, întreprinderi și voluntari de pe ambele părți ale graniței au jucat un rol esențial în efortul de colaborare.
Descriind oportunitatea drept „Olimpiade de design și inovare”, Design Forward Alliance are deja o suită de proiecte care vor alcătui programul de evenimente din 2024. Aceasta include reconstrucția Friendship Park – un parc de 2000 m pătrați care este în prezent închis la granița San Diego – Tijuana – și proiecte viitoare pentru alte spații comunitare. În plus, oferta câștigătoare a declarat, de asemenea, dorința de a găsi răspunsuri orientate spre design la persoanele fără adăpost din zonă. Alte evenimente alocate pentru sărbători includ o ceremonie de deschidere și de închidere, un festival de stradă „kick-off”, o expoziție internațională de design de șapte zile și oportunități de creare de rețele între regiune și capitalele anterioare ale designului. Pe lângă calendarul cultural extrem de divers, desemnarea drept Capitală Mondială a Designului aduce și o serie de beneficii economice. Design Forward Alliance prevede că titlul va avea ca rezultat peste 1,4 milioane de vizitatori în zonă, 46.000 de locuri de muncă directe fiind create și menținute, și un impact economic total de 1,5 miliarde de dolari (aproximativ 1,1 miliarde de lire sterline). Cu planuri de a folosi platforma WDC pentru a se construi pe ani de colaborare binațională, reprezentanții din San Diego și Tijuana speră că desemnarea va cultiva un ecosistem și mai robust bazat pe design în industriile, comunitățile și guvernele locale.

Prezentarea regiunii
San Diego – Tijuana este o „aglomerație” internațională transfrontalieră, care se întinde pe granița orașelor de coastă adiacente din America de Nord, San Diego, California, Statele Unite, și Tijuana, Baja California, Mexic. Populația regiunii în 2020 era de 5.456.577, ceea ce o face cea mai mare conurbație binațională împărțită între Statele Unite și Mexic și a doua ca mărime împărțită între SUA și o altă țară. Conurbația este formată din zona metropolitană San Diego din Statele Unite (populația în 2020 – 3.298.634) și municipalitățile Tijuana (populația în 2020 – 1.922.523), Rosarito Beach (126.980 de locuitori) și Tecate (108.440 de locuitori), din Mexic. Este a treia cea mai populată zonă din regiunea California-Baja California, mai mică decât zonele metropolitane din Greater Los Angeles și San Francisco Bay Area.
Cele mai mari centre ale zonei urbane mențin statutul de oraș global și, în ansamblu, regiunea metropolitană găzduiește 13 consulate din țările asiatice, europene, nord-americane, oceanice și sud-americane. Peste cincizeci de milioane de oameni trec în fiecare an granița dintre Tijuana și San Diego, oferind regiunii cea mai aglomerată trecere a frontierei terestre din lume. De la punerea în aplicare a Acordului de Liber Schimb din America de Nord (NAFTA) în 1994, San Diego-Tijuana a devenit un centru comercial dominant în Statele Unite și Mexic. Succesul economic al globalizării a permis San Diego-Tijuana să devină a treia cea mai bogată zonă din fosta regiune a Californiei, cu un PIB de 136,3 miliarde de dolari în 2002. Renumit pentru frumusețea naturală, turismul este lider în industria din regiune și împrejurimile sale de coastă au fost factori importanți în creșterea companiilor de sport și stil de viață. Alte industrii cheie includ cea militară, biotehnologie și producție. Regiunea metropolitană este situată de-a lungul coastei Pacificului, la granița dintre Statele Unite și Mexic. Regiunea se află chiar la sud de Orange County și la vest de Imperial County și are granițe cu Greater Los Angeles. Zona are o topografie variată, cu peste șaptezeci de mile de coastă și munți acoperiți de zăpadă care se ridică la nord-est, în comitatul San Diego. Terenul include câmpii inundabile, canioane și dealuri abrupte. Regiunea își are terminusul estic în deșertul Colorado și regiunile Valea Imperială, unde se formează o altă conurbație – Mexicali–Calexico. Zona urbanizată în care se întâlnesc San Diego și Tijuana este cunoscută sub numele de San Ysidro pe partea americană a graniței și Colonia Federal/Colonia Libertad pe partea mexicană. La est de coastă la zece mile (16 km), cartierele Tijuanense Mesa de Otay și Centenario sunt puternic urbanizate, în timp ce zona americană corespunzătoare din Otay Mesa este compusă în principal din facilități industriale și de distribuție dispersate. În regiunea Oceanului Pacific a graniței, granița este urbanizată pe partea mexicană, în timp ce partea americană adiacentă este o Rezervație Națională de Cercetare Estuariană a râului Tijuana și, prin urmare, nu este urbanizată.

Istoric
San Diego – Tijuana își are rădăcinile europene încă din 1542, când ținutul a fost explorat de portughezi în numele Spaniei imperiale. În 1601, viceregele spaniol din Mexico City a ordonat să se găsească porturi sigure, dintre care unul ar fi Golful San Diego, pentru returnarea navelor comerciale spaniole de la Manila la Acapulco. În timpul misiunii, exploratorului Sebastián Vizcaíno i s-a spus să cartografieze coasta Californiei în detaliu, ducând la explorarea în continuare a sitului modern San Diego-Tijuana. Kumeyaay , denumiți Diegueño de către spanioli, sunt locuitorii originari din comitatul San Diego și din nordul Baja California. Kumeyaay au trăit în această regiune de peste 10.000 de ani ca vânători – culegători și horticultori. Granițele ținuturilor Kumeyaay s-au extins cândva de la Oceanul Pacific, la sud până la Ensenada, Baja California, la est în Valea Imperială și la nord până la Warner Springs. Populația Payomkawichum, sau Luiseño , a avut, de asemenea, o prezență în actualul comitat de nord San Diego. Explorarea occidentală a Californiei datează din secolul al XVI-lea, când în 1535 Hernán Cortés a vizitat pentru prima dată Peninsula Baja California în căutarea lui Calafia . Explorările ulterioare din 1542 de către Juan Rodríguez Cabrillo i-au adus pe exploratorii occidentali în ceea ce este acum regiunea California-Baja California. Cabrillo a numit San Diego, San Miguel. Expedițiile inițiale din vest către California au fost urmate de eforturile de pacificare și convertire ale Imperiului Spaniol și ale Bisericii Catolice. Primul ordin religios catolic care a vizitat regiunea au fost iezuiții în 1683, urmați de franciscani în 1768 și dominicani în anii 1770. În 1769, părintele Junípero Serra a fondat San Diego după ce a ocupat satul Kumeyaay Kosa’aay și a creat prima dintre misiunile din California, Misiunea San Diego de Alcalá. În 1829 , Santiago Argüello , un proprietar din California și un important proprietar mexican de ferme, a obținut dreptul de proprietate asupra unui teren cunoscut sub numele de Rancho Tía Juana, iar în 1889 a fost fondat oficial orașul Tijuana pe această parcelă, când descendenții lui Argüello și Agustin Olvera au fost de acord să dezvolte orașul.
Regiunea metropolitană a fost unită din punct de vedere istoric ca parte a provinciei Alta California sub Viceregnatul Noii Spanii. În 1821, Mexicul și-a câștigat independența față de coroana spaniolă și a păstrat zona sub jurisdicția Alta California. Regiunea a început să se depopuleze, deoarece așezările din regiune au început să fie atacate între 1836 și 1842 de rezistența Kumeyaay, atât Rancho Tía Juana (1839) cât și San Diego (~1840 și 1842) fiind atacate în acea perioadă. În 1846, a început războiul mexicano-american, iar Statele Unite au continuat să-și extindă granițele sub doctrina Manifest Destiny. Pe măsură ce războiul a venit în California, bătălia de la San Pasqual a fost purtată în zonele de nord ale San Diego-ului modern. În 1848, războiul s-a încheiat cu căderea orașului Mexico și granițele au fost redesenate, ceea ce a creat o graniță între San Diego și Tijuana, la 3 mile (4,8 km) sud de Golful San Diego. 1919 a văzut implementarea prohibiției și creșterea rapidă a turismului din Tijuana. Americanii s-au înghesuit în oraș, care devenise o destinație majoră pentru elita de la Hollywood , ceea ce a dus la construirea Complexului Turistic Agua Caliente care, la rândul său, a stimulat creșterea hotelurilor și creșterea generală a orașului.

Peisajul urban, geografia, economia și cultura regiunii
Acest climat regional susține o ecoregiune chaparral (plante arbustive) și pădure care este împărțită în trei subregiuni, dintre care două sunt observate în San Diego – Tijuana. Terenul pe care se află San Diego-Tijuana se află la vest de o falie majoră de transformare. Falia de transformare, cunoscută sub numele de falia San Andreas, a fost creată în timpul erei cenozoice de mișcările plăcii Pacificului și ale plăcii nord-americane. Regiunea se confruntă cu cutremure, resimțind șocurile cutremurului din Golful California din 2009 și cutremurului din Baja California din 2010. Principalele lanțuri muntoase din lanțurile peninsulare care încadrează estul San Diego-Tijuana sunt Munții Palomar , Munții Laguna , Sierra de Juárez și vârfurile Cuyumacas, inclusiv Vârful Cuyamaca.
Populația din San Diego-Tijuana este cosmopolită prin faptul că sunt prezente multe culturi și grupuri etnice. Există o mare populație tranzitorie din cauza proximității graniței Tijuanei cu Statele Unite. Această locație atrage mulți latino-americani, inclusiv argentinieni, cubanezi, guatemalezi și naționalități andine, precum și chinezi, coreeni și japonezi; în regiune locuiesc și italieni, francezi, spanioli și libanezi. Cu o populație de aproximativ cinci milioane de oameni, zona metropolitană San Diego-Tijuana reprezintă 40% din populația graniței dintre Statele Unite și Mexic. Zona metropolitană are cele mai mari rate de creștere într-o zonă urbană care se întinde de la Los Angeles până la Tijuana.
San Diego este situat chiar la nord de Tijuana. Orașul este împărțit în opt districte de către guvernul municipal al orașului San Diego, în conformitate cu zonele de poliție și servicii comunitare. Orașul se află la sud de North County și la vest de East County, fiind, de asemenea, la nord de South Bay. Tijuana este situată la sud de San Diego. Orașul este împărțit în nouă cartiere administrative, care sunt la rândul lor împărțite în cartiere. Aceste cartiere oferă servicii administrative precum urbanism , stare civilă , inspecție, verificare, lucrări publice și dezvoltare comunitară, deservite de un delegat. Deoarece Tijuana ocupă locul mai sus în ierarhia urbană mexicană decât San Diego în ierarhia urbană americană, Tijuana conține multe consulate străine, inclusiv cele din China, Coreea, Finlanda, Statele Unite, Germania, Spania, Honduras, Franța, Austria, Gambia, Regatul Unit, Italia, Norvegia, Suedia, Israel, Canada și Republica Cehă. Tijuana nu primește concurență dintr-un centru urban mai mare, așa cum o face San Diego din Los Angeles. Cu toate acestea, cu Mexicali în creștere rapidă, un posibil proiect de canal planificat și dezvoltarea Silicon Border în curs, Tijuana se va confrunta în curând cu o concurență similară. Granița internațională dintre Statele Unite și Mexic merge de la San Diego-Tijuana spre est, spre Golful Mexic. Capul terminus al frontierei în Oceanul Pacific a fost definit ca o linie care trece de la confluența râurilor Colorado și Gila (acum colțul de sud-est al statului american California) până la Oceanul Pacific.
În clasamentul Globalization and World Cities din 2020 , San Diego a fost evaluat ca oraș global la nivel Beta, în sus față de nivelul Gamma, în timp ce Tijuana a fost evaluat ca un oraș cu suficiență ridicată. Economia zonei urbane este influențată de portul San Diego care conferă regiunii un sector maritim puternic; conurbația este locul singurelor șantiere mari de submarine și construcții navale de pe Coasta de Vest și a celei mai mari flote navale din lume. Industria navelor de croazieră, care este a doua ca mărime din regiunea California-Baja California, generează aproximativ 2 milioane de dolari anual din achiziționarea de alimente, combustibil, consumabile și servicii de întreținere. Numai în California, portul este locul cu cea mai rapidă creștere în ceea ce privește andocările navelor de croazieră și al doilea ca mărime după portul Los Angeles.
San Diego-Tijuana este punctul zero pentru un sector tehnologic transfrontalier. Inginerii și antreprenorii din întreaga regiune de graniță alimentează creșterea acestei industrii economice în care există o relație simbiotică între think-tank-urile din nord și șefii de producție din sud care creează un mediu sănătos pentru companiile startup. Numai San Diego a fost evaluat de Forbes în 2014 drept unul dintre cele mai bune locuri pentru a înființa o companie de tehnologie. În iunie 2004, San Diego a fost clasat pe primul loc în topul grupului de biotehnologie din SUA de către Institutul Milken. San Diego găzduiește companii care dezvoltă tehnologie celulară fără fir. Qualcomm Incorporated a fost fondată și are sediul în San Diego; Qualcomm este cel mai mare angajator de tehnologie din sectorul privat (cu excepția spitalelor) din județul San Diego. Datorită influenței militare a San Diego, marii contractori naționali de apărare, cum ar fi General Atomics and Science Applications International Corporation (SAIC), au sau au avut sediul în San Diego.
Turismul este o industrie majoră a regiunii, datorită în mare parte climei mediteraneene blânde a zonei. Doar Tijuana este cel mai vizitat oraș din emisfera vestică, al doilea după New York. 50.000.000 de oameni vizitează orașul în fiecare an și aproximativ 300.000 de vizitatori trec pe jos sau cu mașina de la punctul de intrare San Ysidro în Tijuana în fiecare zi. Balboa Park, San Diego Zoo, SeaWorld, San Diego Zoo Safari Park, Legoland, plajele orașului și turneele de golf găzduite în regiune, cum ar fi Farmers Insurance Open, sunt doar câteva dintre principalele destinații turistice din conurbație. Pe lângă sistemul extins de autostrăzi, orașele și regiunile din San Diego-Tijuana sunt interconectate și prin multe rute de stat. San Diego–Tijuana este deservită de două aeroporturi internaționale majore: Aeroportul Internațional San Diego (Lindbergh Field) și Aeroportul Internațional Tijuana (General Abelardo L. Rodríguez) și un aeroport regional McClellan-Palomar Airport (Carlsbad). În 2022, Aeroportul Internațional Tijuana a deservit 12.324.600 de pasageri. Este al patrulea cel mai aglomerat aeroport din Mexic și servește drept oraș focal pentru Aeroméxico.
Regiunea găzduiește peste douăzeci de școli de învățământ superior, inclusiv numeroase universități, colegii private și de stat și menține o infrastructură educațională excelentă. Tijuana găzduiește colegii și universități naționale de rang înalt, iar San Diego este al nouălea „cel mai educat” oraș din Statele Unite. Regiunea metropolitană a dezvoltat multe utilități care se concentrează în primul rând pe energie și sănătatea mediului. Un punct focal al relațiilor de mediu transfrontaliere este îngrijirea estuarului râului Tijuana. Stația Internațională de Tratare a Apelor Uzate (IWTP) a fost dezvoltată de Comisia Internațională de Limitare și Apă (IBWC) ca un proiect comun între SUA și Mexic la mijlocul anilor ’90, în urma unor studii de mediu substanțiale. Politicile împărtășite între San Diego și Tijuana sunt abordate într-un mod binațional, deoarece efectele acțiunilor de pe o parte a graniței, în ceea ce privește infrastructura, sunt resimțite de partea vecină. În ultimul deceniu, San Diego-Tijuana a dezvoltat noi strategii de cooperare pentru a face consumul de energie mai eficient și pentru a furniza energie în mod eficient.
Orașele înfrățite ale regiunii metropolitane au un schimb cultural complex și bogat. Comunitățile de artă binaționale sunt cele mai progresiste, dar și cele mai puțin finanțate în comparație cu alte comunități internaționale. Activitățile culturale prezente de ambele părți ale graniței oferă artiștilor un sector de activitate cultural benefic. Organizațiile de artă de pe ambele părți ale graniței au programe binaționale. În principal, Mozart (Festivalul Binacional de Mozart) cântă, pentru ambele orașe din California și Baja California, cu muzicieni și orchestre de renume internațional. În San Diego, Ansamblul Operei face turnee în regiunea metropolitană în fiecare an, realizând peste 150 de spectacole în instituțiile de învățământ, centre culturale și locuri de concerte din regiune. În plus, Muzeul de Artă Contemporană din San Diego promovează activ cultura artelor binaționale din zonă și a afișat expoziții care evidențiază experiența la graniță. Regiunea metropolitană a devenit un magnet pentru artiștii din străinătate. Muzicieni și artiști vizuali din Rusia, Mexic și Europa de Est se găsesc acum în organizații precum Orchestra din Baja California. Regiunea culturală este casa multor muzee și repere. Instituțiile culturale și reperele din regiune sunt parțial cuprinse de numeroasele instituții din Parcul Balboa, Centrul Cultural Tijuana, Muzeul Maritim din San Diego – o colecție de mari nave istorice americane, Monumentul Național Cabrillo, Hristos al Inimii Sacre, Misiunea San Diego de Alcalá, Misiunea San Luis Rey de Francia, Orașul Vechi San Diego State Historic Park și muzeul din San Pasqual Battlefield State Historic Park. Cultura locală a plajei este parțial reprezentată de Muzeul de surf din California. Într-o regiune în care cultura tradițională mexicană și cultura contemporană americană se confruntă, artiștii nativi beneficiază de diversele influențe culturale manifestate. San Diego–Tijuana a fost considerată „una dintre cele mai fierbinți interfețe între prima și a treia lume”.
Cultura San Diego-Tijuana este internațională și cosmopolită, reflectând valorile fiecărui oraș. Scena culturală vibrantă în curs de dezvoltare din Tijuana joacă un rol incontestabil în îmbogățirea artistică a cartierelor sale. Orașul ancoră din sudul regiunilor metropolitane, Tijuana, a fost identificat de Newsweek International drept unul dintre primele opt orașe creative din lume. A fost recunoscut pentru amalgamarea muzicii tradiționale mexicane Norteño de către orașe atât de îndepărtate precum Tokyo și Berlin. Haus der Kulturen der Welt din Berlin a atribuit Tijuanei titlul de „leagănul rock-ului mexican … unde muzica viitorului se naște în Mexic”.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.archdaily.com/996778/san-diego-and-tijuana-chosen-as-the-2024-world-design-capital

World Design Capital


https://www.archdaily.com/996778/san-diego-and-tijuana-chosen-as-the-2024-world-design-capital
https://www.sandiego.org/articles/about-san-diego-ca.aspx
https://en.wikipedia.org/wiki/San_Diego%E2%80%93Tijuana