EURACTIV: România a ajuns la un acord cu Ucraina pe tema Canalului Bîstroe

Potrivit unui anunț al ministrului mediului din România, cele două țări au soluționat o dispută care dura de zeci de ani cu privire la Canalul Bîstroe, prin care Ucrainei i se permite să continue extinderea acestuia cu condiția ca proiectul să respecte reglementările vizând protecția mediului

Potrivit unui anunț de sâmbătă al Ministerului Mediului din România, în cursul unei reuniuni a semnatarilor Convenției Espoo de la Geneva, s-a luat decizia ca, la Convenția Comisiei de Implementare, programată în luna februarie a anului 2024, să se renunțe la avertismentul adresat Ucrainei cu privire la lucrările de pe Canalul Bîstroe – un avertisment datând din anul 2008.
Propunerea este valabilă doar dacă autoritățile ucrainene demonstrează că proiectul respectă reglementările vizând protecția mediului.
Ministrul mediului, Mircea Fechet, s-a declarat satisfăcut de hotărârea adoptată, afirmând că „principalul progres înregistrat în privința problemelor legate de Bîstroe e faptul că Ucraina a recunoscut necesitatea de a-și respecta nu doar obligațiile europene legate de un asemenea proiect, ci și capacitatea de a-l pune în aplicare”.
„Autoritățile ucrainene au garantat autorizarea protecției mediului pentru proiectul Bîstroe, cu condiția ca, înaintea începerii oricăror lucrări, să se asigure un program de monitorizare a speciilor importante din Delta Dunării, cum ar fi sturionii, precum și o serie de ecosisteme protejate”, a mai spus Fechet.
Ministrul ucrainean al mediului, Ruslan Strileț, a anunțat și el vestea pe pagina sa de Facebook, subliniind hotărârea de a sprijini niște relații de bună vecinătate, de a respecta legislația internațională și de a elimina greșelile din trecut.
Conflictul datează din 2004, când Ucraina a început drenarea Canalului Bîstroe. România s-a opus proiectului, declarându-se îngrijorată de faptul că regiunea ar putea deveni o rută pentru o serie de vase, ceea ce ar duce la dispariția unei zone întregi din Delta Dunării.
Proiectul a fost blocat în urma intervenției comunității internaționale, dar tensiunile au reizbucnit în februarie 2023, când Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat continuarea lucrărilor pe canal.

EURACTIV (Belgia), 18 decembrie 2023 – Articol de Cătălina Mihai

Traducerea: Alexandru Danga