Revista presei internaționale – 20 decembrie

”Rachetele rebelilor Houthi amenință comerțul global”, titrează cotidianul spaniol El Mundo, detaliind că atacurile lansate în Marea Roșie de milițiile yemenite, susținute de Iran și apropiate de Hamas, asupra navelor comerciale determină companiile să evite această importantă rută comercială. Consecințele economice se vor resimți imediat în buzunarele consumatorilor. Crăciunul ar putea fi mai scump la benzinărie, subliniază The Telegraph, citând avertismentul unui economist că oamenii ar trebui să se aștepte ca prețurile să crească într-o săptămână sau două, după ce British Petroleum și-a suspendat operațiunile prin Marea Roșie. Petrolul a înregistrat deja o creștere cu 2% din cauza atacurilor Houthi, constată Reuters, în timp ce cotidianul italian Il Messaggero estimează facturi cu 4% mai mari pentru luna ianuarie. În aceste condiții, Statele Unite organizează o forță internațională de intervenție în Marea Roșie, notează Courrier International, detaliind că operațiunea este numită „Gardianul Prosperității” și la ea și-au anunțat deja participarea cel puțin nouă state, printre care Franța, Bahrain, Regatul Unit, Canada, Italia, Țările de Jos, Seychelles și Spania.
Pe frontul războiului dintre Israel și Hamas, Israelul se arată gata pentru o încetare a luptelor în schimbul eliberării unor ostatici, anunță Haaretz. Potrivit Financial Times, Hamas cere un preț ridicat pentru ostatici, implicând în discuții și Qatarul și Statele Unite. Între timp, bilanțul sumbru crește în Gaza, unde bombardamentele israeliene au ucis aproape 20.000 de persoane, iar două treimi din populație suferă de foame extremă, potrivit Al Jazeera.
În Ucraina, președintele Zelenski a anunțat necesitatea mobilizării a încă 500.000 de persoane, notează Le Monde, explicând că această propunere vine în condițiile în care armata ucraineană duce lipsă de voluntari pentru a continua lupta împotriva invaziei ruse. Zelenski a ținut să sublinieze că nu a fost luată încă o decizie în acest sens. În discursul său de sfârșit de an, președintele ucrainean și-a exprimat speranța că Occidentul și SUA vor continua să ajute Kievul, susținând că Rusia nu a înregistrat niciun câștig pe frontul ucrainean pe durata anului 2023, remarcă Washington Post. Pe de altă parte, Putin laudă performanțele Rusiei în Ucraina și promite că Moscova își va atinge obiectivele, notează Associated Press. Luând cuvântul în ședința extinsă a Colegiului Ministerului Apărării, președintele rus a afirmat că ”operațiunea militară specială” a distrus mitul invulnerabilității echipamentelor militare occidentale, dar a identificat și câteva puncte care ar trebui îmbunătățite în cadrul forțelor armate ruse, transmite Tass. Agenția rusă mai notează și că referindu-se la rolul SUA în situația din Ucraina, Putin a subliniat că Washingtonul încearcă să folosească „amenințarea rusă” pentru a-și coaliza aliații în jurul său, chiar dacă Moscova nu are intenții de a ataca țările NATO.
După Ucraina, următoarele ținte ale Kremlinului ar putea fi Republica Moldova sau țările baltice, avertizează șeful armatei belgiene, Michel Hofman, citat de Politico. De aceea „Europa trebuie să se pregătească de urgență și să arate clar că se poate apăra” întrucât Rusia și-a demonstrat deja dorința de a ataca o țară vecină, a mai spus Hofman în timpul unei vizite efectuate la soldații belgieni staționați în România. ”Rusia a trecut la o industrie de război” a mai avertizat el, insistând că deși forțele Moscovei par slăbite în acest moment din cauza războiului pe care îl duc împotriva Ucrainei, această slăbiciune este „temporară”. Politico amintește că Republica Moldova se învecinează cu Ucraina, iar una dintre regiunile sale – Transnistria – se află sub controlul unor politicieni susținuți de Kremlin și de trupele ruse.
”Republica Moldova acuză Rusia de planuri de destabilizare a situaţiei din ţară”, constată publicația rusă Gazeta, preluând declarații ale președintei Maia Sandu care crede că acțiunile Moscovei s-ar putea intensifica înainte de alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2024.
Rămânând în domeniul militar, revista americană Stars and Stripes titrează că ”România face istorie prin testarea sistemului de rachete Patriot, cu sprijinul instructorilor americani”. Exercițiul de două zile pentru efectuarea primului test al sistemului Patriot, cu trageri reale, a constat în patru demonstrații și ”a servit drept piatră de hotar pentru eforturile României de a-și dezvolta capacitățile de apărare aeriană” scrie Stars and Stripes, comentând că ”încorporarea rachetelor Patriot în formația de luptă este unul dintre numeroasele progrese pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a-și moderniza armata”. „Poziția României de-a lungul Mării Negre, granița de 380 de mile cu Ucraina și parteneriatul de securitate cu Statele Unite fac din această țară un aliat esențial pentru SUA și pentru Europa”, se arată într-un comunicat al armatei SUA, citat de prestigioasa revistă militară. (Carolina Ciulu)/cciulu/dsirbu