Sarajevo este cel mai poluat oraș din lume, date îngrijorătoare pentru Roma și Milano

Capitala bosniacă înregistrează cel mai înalt nivel de aer poluat din lume. Autoritățile au invitat cetățenii să stea acasă. Roma și Milano sunt în Top 30 de orașe cu aer nesănătos.
Sarajevo este cel mai poluat oraș din lume. Acest lucru este demonstrat de ultimele descoperiri privind particulele nocive prezente în atmosferă, care au atins nivelul de 360 ​​miercuri, 20 decembrie, potrivit datelor de pe site-ul specializat IQAir. Împreună cu capitala bosniacă, celelalte orașe cu un indice de poluare a aerului (AQI) foarte îngrijorător de peste 300 sunt New Delhi, în India și Lahore, în Pakistan. Toate trei sunt plasate la categoria „Periculoase”. Urmează Accra, în Ghana, Dacca din Bangladesh și Karachi din Pakistan cu un nivel peste 200, categoria „Foarte insalubre”. Nivelurile de poluare considerate suportabile sunt sub indicele 100.
Orașul Sarajevo, observat de pe dealurile din jur, în ultimele zile a apărut complet acoperit de o pătură groasă de smog și ceață, cu numeroase clădiri abia perceptibile. Autoritățile au lansat apeluri către cetățeni pentru a nu rămâne mult timp în aer liber și pentru a folosi măști.
Roma și Milano sunt celelalte orașe europene cu niveluri de calitate a aerului mai îngrijorătoare. Ocupă locul 21 și, respectiv, 23 în clasamentul mondial. În capitală există un indice AQI de 134, la Milano indicele ajunge la 127, pentru ambele categoria este „Nesănătoase pentru subiecții deosebit de sensibili”. Mai jos în clasament, cu un impact mai mic de 100 și o categorie „Moderată”, sunt Belgradul, în Serbia (AQI 83), Zagreb, în Croația (AQI 75) și Pristina, în Kosovo (AQI 72).
India și China sunt țările cu cel mai mare număr de orașe cu niveluri îngrijorătoare privind calitatea aerului. Ambele au trei orașe în top 20: New Delhi conduce orașele indiene, cu un indice AQI de 340, urmat de Kolkata (AQI 196) și Mumbai (AQI 164). Shenyang (AQI 152) este orașul din China cu cel mai înalt nivel, apoi Chongqing (AQI 151) și Chengdu (144)./oavram/rcostea

(www.euronews.com.it – 21 decembrie)