2023. december 21.

A forradalom kitörésére emlékeztek Temesváron

1989.december 21-ét tekintik a forradalom bukaresti kitörésének napjának. Az ország akkori vezetése úgy dönt, hogy nagygyűlést szervez a fővárosban, hogy elítéljék a temesvári tüntetéseket, amely már az első kommunizmusmentes város volt. Nicolae Ceausescu volt diktátor ígéretekkel teli, a kommunizmus vívmányait idéző beszédét a résztvevők fújolásai szakítják félbe. A rádió és a televízió által közvetített tüntetés hamar véget ér, és az emberek hazatérnek, hogy elmeséljék történeteiket. Este tüntetők csoportjai gyűlnek össze az Intercontinental Hotel közelében az Egyetem téren, ahol barikádot emelnek a rohamrendőrök előtt. A rendőrök utasítást kapnak, hogy „tisztítsák meg a területet”. Az éjszaka folyamán a tüntetőkre tüzet nyitnak, ami halálos áldozatokkal és sérültekkel jár. Sok tüntetőt letartóztatnak és a Bukarest melletti Jilava börtönbe visznek. Közben Temesváron már hatodik napja tartanak tüntetések. A munkások felmondják a munkát, és az Opera térre vonulnak, ahol több tízezren gyűlnek össze. Az akkori eseményekről tegnap is megemlékeztek, amikor a temesváriak tisztelegtek azok előtt, akik 1989 decemberében a szabadságért küzdöttek. A közszolgálati rádió tudósítójának, Alina Bujancă-nak a beszámolója.

Néhányan nem tudják vagy elfelejtették, hogy 34 évvel ezelőtt, a december 16-án kezdődött tüntetések után, amelyeket a kommunista rezsim elnyomó erőinek véres válasza követett, a temesváriak a szolidaritás példátlan tettével megfordították a történelem kerekét. Az ipari platformokon dolgozó munkások sztrájkba léptek, utcára vonultak és a Győzelem térre vonultak, ahol több tízezer ember csatlakozott hozzájuk. A hadsereg visszavonult a laktanyákba, megalakult a Romániai Demokrata Front, az első politikai platform az illegalitásban, és a tüntetők vezetői felolvasták követeléseiket a hatóságoknak. Az akkori eseményekre emlékezve tegnap több forradalmár összegyűlt az Operaház erkélyén. (Radio România Actualităţi)

Több külföldön tartózkodó elítéltet adtak ki Romániának

Az Igazságügyi Minisztérium bejelentette, hogy hat újabb szökevényt hoztak vissza Romániába. A szóban forgó személyek az Egyesült Királyságba, Írországba és Olaszországba menekültek, azért, hogy megússzák az itthon rájuk kiszabott jogerős büntetések letöltését. Többen közülük nagy értékű lopásért és közúti közlekedési bűncselekményekért sújtottak egytől öt évig terjedő büntetéssel, másokat adócsalás, csalás, testi sértés és egyéb erőszakos cselekmények miatt ítéltek el. Az Igazságügyi Minisztérium azt is közölte, hogy országszerte több mint 10 000 igazságügyi ellenőrzési intézkedést rendeltek el azért, hogy megakadályozzák az ország illegális elhagyását, illetve – közvetve – a bírósági tárgyalások lefolytatását – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió riportere, Diana Surdu. (Radio România Actualităţi)

Tavaly 1,4 milliárd lej volt Románia bruttó hazai összterméke

Ez több mint 8,4 millióval kevesebb a korábban becsültnél – derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett előzetes adataiból. Az új statisztikai adatok szerint a gazdasági növekedés tavaly 4,1 százalékos volt, szemben a korábban becsült 4,7 százalékkal. A változás oka, hogy a mezőgazdaság és az ipar, valamint az építőipar a vártnál kisebb mértékben járult hozzá a gazdasági növekedéshez. A bruttó hazai össztermék tavalyi szintjére vonatkozó végleges adatokat 2024 első felében teszik közzé. (Radio România Actualităţi)

A mai kormányülés napirendjéről

A tervek szerint a kabinet jóváhagyja a Fekete-tengeren tengeri szélerőművek telepítését lehetővé tevő törvénytervezetet. A dokumentum szerint – amely egyben mérföldkő az Országos Helyreállítási Tervben – hazánk megerősíti pozícióját a régió fontos energiatermelőjeként, és uniós szinten aktív és jelentős szerepet fog játszani a tiszta energiára való átállásban. Az Energiaügyi Minisztérium az a hatóság, amely szakértői tanulmányokat készít a koncesszióra felajánlható tengeri peremterületek meghatározására, valamint koncessziós szerződéseket köt és felügyeli azok végrehajtását. A kormány napirendjén szerepel továbbá a tűzvész, veszélyes időjárási események, balesetek vagy különleges egészségügyi helyzetek miatt rászoruló több mint 200 család vagy egyedülálló személy támogatására irányuló gyorssegélyről szóló határozat is. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin