POLITICO: România și Bulgaria ar putea adera parțial la Spațiul Schengen în luna martie

Austria a renunțat întrucâtva la opoziția sa anterioară, dar încă nu există un acord și în privința deschiderii granițelor terestre

Miercuri, premierul român Marcel Ciolacu a anunțat că, începând din martie 2024, România și Bulgaria vor adera la zona Schengen a UE în care se circulă fără pașaport doar în privința călătoriilor pe calea aerului și pe cale maritimă, iar deschiderea frontierelor terestre va fi discutată anul viitor.

“Avem un acord politic în această privință”, a declarat Ciolacu într-o postare din mediile de socializare. “Începând din luna martie a anului viitor, românii vor beneficia de Zona Schengen pe calea aerului și pe cale maritimă”.

Ciolacu s-a arătat totodată optimist și în privința viitorului acord pe tema fronterelor terestre, el declarându-se „convins” că acele negocieri își vor fructifica rezultatele în 2024.

Anterior, Austria s-a opus includerii României și Bulgariei în Spațiul Schengen din cauza temerilor sale vizând imigrația ilegală. Totuși, pe la mijlocul lunii decembrie, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a anunțat o poziție mai permisivă a Vienei, oferind celor două țări posibilitatea liberei circulații pe calea aerului și pe cale maritimă în schimbul unei întăriri a securității frontierelor lor terestre.

Într-o declarație de miercuri a Ministerului român de Interne se arată că, în cele din urmă, pe data de 23 decembrie, autoritățile române, austriece și bulgare au ajuns la un acord politic cu privire la admiterea parțială în Spațiul Schengen. Punerea în aplicare a reglementărilor Schengen la frontierele terestre ale României se va face „în schimbul unor măsuri vizând întărirea controlului la frontiere și punerea în aplicare a Acordului de la Dublin”, a mai subliniat ministerul.

Anterior, o serie de critici susțineau că opoziția Vienei față de aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen se datorează unor temeri politice pe plan intern cu privire la imigrație și avertizau că această poziție va slăbi UE și va alimenta scepticismul în blocul țărilor est-europene.

Coaliția guvernamentală din Austria, condusă de conservatori, era supusă unor presiuni menite să o facă să-și înăsprească poziția față de imigrație, dată fiind creșterea din sondaje a popularității Partidului Libertății, de extremă-dreaptă.

POLITICO (SUA), 28 decembrie 2023 – Articol de Laura Huelsemann

Traducerea: Alexandru Danga