Istoria familiei Grimaldi

Context

Familia Grimaldi, aparținând unui grup influent din Genova, avea puternice legături în structurile din conducere ale orașului. A promovat o politică pro papalitate și a sprijinit Casa de Anjou la conducerea Genovei. În 1297, familia Grimaldi a fost instalată la conducerea orașului Monaco, ce intrase în posesia Genovei în 1191.

O lungă istorie

Cercetările privind istoria familiei Grimaldo au demonstrat că, dintre toți membrii săi, cel mai cunoscut fost Grimaldo,  un consilier local din Genova. În momentul în care Imperiul romano-german intră în conflict cu papalitatea, Grimaldo a trecut de partea imperiului și l-a sprijin pe Carol de Anjou. Ulterior, Carol de Anjou va fi proclamat regele regatului Napoli, iar Grimaldi obține puterea în orașul Monaco. Contrat așteptărilor, Grimaldi nu transformă Monaco într-o bază de operațiuni a Genovei, ci oferă orașului un statut semi-independent și se poziționează împotriva familiei Ghibellines.

Obiectivul pe care Grimaldi l-a transmis urmașilor a fost de deține controlul asupra orașului. După moartea lui Grimaldi, alți membri ai familiei l-au succedat la tron și au păstrat controlul asupra orașului Genova, între 1339 și 1528. Cu toate acestea, ei nu au reușit să obțină puterea, și-au extins influența prin intermediul generalilor și diplomaților care au slujit Genova.  În 1395, Giovanni și Luigi Grimaldi au profitat de conflictul civil început în Genova, pentru a reintra în posesia orașului Monaco, ce a fost pierdut în favoarea Genovei. Reinstalarea familiei Grimaldi la conducerea orașului Monaco nu durează mult, întrucât Franța intră în posesia orașului. În 1419, mai mulți membri ai familiei Grimaldi au reușit să fie aleși la conducerea orașului Monaco, însă nu obțin titlul de prinț, până în 1659.

În timpul revoluției franceze, familia Grimaldi a fost înlăturată ,iar principatul Monaco a fost alipit Franței. Cu toate acestea, în 1814, principatul Monaco se întoarce sub conducerea familiei Grimaldi prin intermediul unui tratat. Unul dintre mai importanți prinți care au condus principatul Monaco, a fost Albert I, care a oferit și Constituția principatului de Monaco, în 1911.  Acesta a înființat și Muzeul oceanografic din Monaco și Institutul de Oceanografie din Paris.

Familia Grimaldi a dat șașe dogi Genovei, între 1528-1797. În zilele noastre, Principatul  Monaco este condus de prințul Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi al II-lea.

Autor: Alexandru Balaci

*

Bibliografie

https://www.britannica.com/topic/Grimaldi-family

https://yourphotocard.com/Crusades/Families/GRIMALDI.ORG%20-%20THE%20HOUSE%20OF%20GRIMALDI%20-%20Official%20Site.htm

http://www.bestofsicily.com/mag/art386.htm

RADOR – 8 ianuarie