Centru de orientare, asociere și consiliere în cariera de cercetător

În cadrul structurii organizatorice a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), a fost creat printr-un proiect finanțat de PNRR CENTRUL DE ORIENTARE, ASOCIERE ȘI CONSILIERE ÎN CARIERA DE CERCETĂTOR, care vizează sporirea atractivității mediului academic și de cercetare în cadrul comunității, prin îmbunătățirea serviciilor de asistență în carieră a cercetătorilor din Regiunea de Nord-Est a României, prin  integrarea unor cercetători din străinătate în spațiul academic regional, prin amplificarea interesului tinerilor (elevi, studenți, doctoranzi)  pentru cariera academică și de cercetare și prin promovarea susținută a rezultatelor cercetării către publicul larg și comunitatea locală.
Sub coordonarea prorectorului USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian, echipa COACH USV are o structură formată din profesori, consilieri pentru orientarea în carieră, consilier  tehnic, consilier tehnologii informatice, jurist și o serie de colaboratori, conducători de doctorat din 11 domenii de studii (licență; masterat; doctorat) responsabili  de orientarea și consilierea tinerilor implicați în proiect. Echipa este completată de responsabili ai activităților de promovare a cercetărilor, ai activităților de rețea și ai activităților de management.
Proiectul este va acoperi județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, asumându-și o serie de activități specifice, conform unor indicatori prestabiliți : servicii de orientare în cariera de cercetător; servicii avansate de orientare în cariera de cercetător; formare profesională continuă; anchete vizând nevoile de orientare în cariera de cercetare în regiune; grupuri de lucru vizând nevoile de orientare în cariera de cercetător din regiune;  cursuri de limba română pentru cercetătorii străini;  evenimente de networking pentru facilitarea integrării în comunitate a cercetătorilor străini și servicii de asistență pentru stabilirea rezidenței fiscale a acestora; acțiuni de promovare a științei în societate (mass-media; vizite în licee și universități din regiune, Iași și Bacău; evenimente interactive de tipul Cafeneaua științei; expoziții itinerante și interactive axate  pe rezultate și dovezi științifice  în domenii de vârf ale științei și tehnologiei etc.); activități în rețea (mobilități în rețeaua de centre regionale de orientare în cariera de cercetător); realizarea de materiale de promovare a COACH USV (materiale audio-video, articole de promovare a rezultatelor cercetării, organizare de interviuri cu cercetători având  performanțe marcante, beneficiari ai I 8); organizarea de evenimente comune cu celelalte centre din rețeaua națională; schimburi de bune practici în cadrul rețelei; participarea la crearea  și dezvoltarea unui sistem de guvernanță a rețelei naționale de centre de orientare în cariera de cercetător; crearea și dezvoltarea secțiunii proprii a portalului online ERA TALENT PLATFORM ROMÂNIA. Prof. univ. dr. Elena-Brândușa Steiciuc, directorul Centrului de orientare, asociere și consiliere în cariera de cercetător pentru regiunea de Nord-Est a României, spune că  pe termen scurt obiectivul proiectului este să genereze un efect pozitiv în regiunea de dezvoltare Nord-Est a României, prin activitățile ce vor fi derulate în cadrul proiectului iar pe termen mediu și lung să se înregistreze  creștere substanțială a calității rezultatelor cercetării, a gradului de cooperare dintre cercetători din toate regiunile României  și din străinătate, a nivelului de know-how al celor implicați în activitatea Centrului și, astfel, a calității serviciilor oferite de COACH USV. – Mihaela Buculei.
RADOR – 12 iunie