Un cunoscut preot rus riscă să fie expulzat din Biserica Ortodoxă Rusă pentru refuzul de a se ruga pentru victoria Rusiei în Ucraina

RADOR RADIO ROMÂNIA (15 ianuarie) – Un cunoscut preot riscă să fie expulzat din Biserica Ortodoxă Rusă pentru că a refuzat să rostească o rugăciune prin care să-I ceară lui Dumnezeu să conducă Rusia către victoria asupra Ucrainei.
Într-un verdict publicat sâmbătă, o instanță bisericească a declarat că Aleksii Uminski ar trebui „exclus din ordinele sfinte” pentru încălcarea jurământului său de preot. Decizia a fost transmisă spre aprobare Patriarhului Kirill, șeful Bisericii ruse, care îl sprijină ferm pe președintele Vladimir Putin. Cazul arată cum Biserica reprimă disidența internă în timp ce îi acordă sprijin lui Putin și „operațiunii sale militare speciale” din Ucraina, care se apropie acum de sfârșitul celui de-al doilea an. Instanța bisericii a declarat că Uminsky și-a încălcat jurământul refuzând să citească „Rugăciunea pentru Sfânta Rusie” – un nume arhaic pentru Rusia – pe care Kirill a făcut-o obligatorie la slujbele religioase. „Iată, cei care vor să lupte au luat armele împotriva Sfintei Rusie, sperând să-i dezbine și să-i distrugă poporul unit”, se spunea în rugăciunea rostită pentru prima dată de Kirill pe 25 septembrie 2022, la șapte luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia. „Ridică-te, Dumnezeule, ca să ajuți poporul Tău și să ne dăruiești biruință prin puterea Ta”. Zeci de preoți ortodocși ruși au fost pedepsiți pentru că au contestat linia Bisericii în privința războiului – citind, spre exemplu, rugăciuni pentru pace în loc de victorie – potrivit grupării Creștini împotriva Războiului, un grup online care și-a documentat cazurile.
Uminski este cea mai proeminentă victimă de până acum. El a slujit timp de 30 de ani ca preot de rang înalt la Biserica Sfânta Treime Dătătoare de Viață din Moscova, înainte de a fi concediat brusc în această lună, chiar înainte de Crăciunul Ortodox, într-o mișcare care a deschis calea pentru verdictul pronunțat sâmbătă. El era renumit pentru activitatea sa filantropică în spitale pentru copii și adulți muribunzi și a condus slujba de înmormântare a fostului președinte sovietic, Mihail Gorbaciov, în 2022.
Într-un interviu din noiembrie anul trecut, Uminsky a spus că limbajul războiului și „operațiunea militară specială” nu erau „în niciun fel compatibile” cu liturghia bisericească. El i-a încurajat pe credincioși să caute preoți care „se roagă mai mult pentru pace decât pentru victorie și să înțeleagă că orice victorie este întotdeauna o victorie à la Pirus (bătălie sau război câștigată, dar cu un cost foarte mare pentru învingător, cost mai mare chiar decât beneficiile victoriei – n.red.) în aceste războaie… În războaiele moderne orice victorie echivalează aproape întotdeauna cu autodistrugerea”.
Ksenia Luchenko, expert în Biserica Ortodoxă Rusă în cadrul Consiliului European pentru Relații Externe, a spus că verdictul împotriva lui Uminsky este nefondat, deoarece rugăciunea pe care a refuzat să o citească, potrivit acuzațiilor, nu a fost luată în considerare și nici aprobată de cel mai înalt organism al Bisericii, Sfântul Sinod. Ea a spus că pedeapsa sa este „dovada uzurpării puterii de către Patriarhul Kirill în Biserica Ortodoxă Rusă și încălcarea documentelor sale statutare”.
Uminsky nu a comentat în public despre concedierea sa. Instanța bisericească a spus că decizia de a-l expulza a fost luată în absența sa, preotul neparticipând deși a fost citat de trei ori. Un total de 11.627 de credincioși ortodocși au semnat o scrisoare deschisă în sprijinul acestuia de când a fost înlăturat din funcția de preot al bisericii Sfânta Treime și înlocuit de Andrei Tkachov, un susținător vocal al războiului. Ei au spus că decizia le-a cauzat o mare durere și le-ar priva mii de oameni de sprijin spiritual. „Aceasta este o mare tragedie pentru mulți credincioși, pentru pacienții din azilele pentru copii, pentru sute de prizonieri și mii de oameni fără adăpost”. (REUTERS – 13 ianuarie)/cstoica/rcostea