Ziua Culturii Naționale a fost marcată în satul botoșănean unde a copilărit marele poet Mihai Eminescu, Ipotești

Realizator: Cristian Bâcâin – Luni este Ziua Culturii Naționale și se împlinesc 174 de ani de la nașterea poetului Eminescu. În toată țara sunt programate spectacole, concerte, expoziții, ateliere și multe alte manifestări. În muzeele coordonate de Ministerul Culturii, intrarea va fi gratuită. La Ipotești, în județul Botoșani, locul unde a copilărit marele poet, scriitori, oameni de cultură, elevi și profesori l-au omagiat duminică pe Mihai Eminescu în bisericuța familiei Eminovici.
Preotul Valentin Tincu: Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru faptul că Eminescu s-a născut la Botoșani. Pentru noi este o mare cinste și onoare. Avem această posibilitate să spunem că suntem din același loc în care Eminescu s-a născut și a copilărit.
Realizator: La Memorialul Ipotești va avea loc luni spectacolul „Strigoii”, iar în cadrul acestuia va fi decernat și premiul pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române.
Ala Sainenco, directorul Memorialul Ipotești: Ne-am orientat spre o operă de-a lui Mihai Eminescu, „Strigoii”, legând „Strigoii” lui Eminescu de „Oratoriul” lui Enescu. Vom vorbi, de asemenea, în prima parte a zilei despre Enescu. Vom avea o conferință susținută de directorul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române, Eugen Ciurtin./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (15 ianuarie)