Descoperire extraordinară de caracatițe necunoscute în adâncurile apelor din Costa Rica

Luna trecută, o echipă de oameni de știință a întreprins o expediție în largul apelor din Costa Rica și a explorat o pepinieră eterică pe fundul mării. Acolo au asistat la apariția unei noi generații de caracatițe de adâncime din ouăle semitranslucide, confirmând astfel descoperirea caracatiței Dorado, o nouă specie care nu a fost încă numită. Această expediție a dezvăluit și alte trei specii necunoscute.
Vizita la această pepinieră din decembrie a fost cea de-a doua parte a unei expediții Schmidt Ocean Institute, care a avut loc deja cu șase luni în urmă. În timpul acestei prime faze, cercetătorii au observat pui de caracatițe de adâncime care ieșeau din ouă în apropierea gurilor hidrotermale de pe aflorimentul Dorado, o formațiune de stâncă subacvatică. În această a doua fază, oamenii de știință au identificat și confirmat în cele din urmă descoperirea de noi specii de caracatiță de adâncime, inclusiv caracatița Dorado.
Apropierea acestor caracatițe de orificiile hidrotermale sugerează o posibilă adaptare la utilizarea căldurii fluidului hidrotermal pentru a accelera incubația, un proces îndelungat pentru creaturile de adâncime. Această strategie ar reduce astfel timpul în care puii rămân vulnerabili la prădători.
Oamenii de știință au colectat specimene de caracatiță din zonă şi din alte locuri pentru a le studia la Muzeul de Zoologie al Universității din Costa Rica. Clasificarea atentă a creaturilor a ajutat la confirmarea asemănării caracatiței Dorado cu o altă specie, caracatița cu mărgele, dar detaliile distinctive au ajutat la diferenţierea lor. Dintre celelalte trei specii descoperite, două aparțin și genului Muusoctopus. Ele au anumite caracteristici, dar se disting prin trăsături specifice, cum ar fi culoarea ochilor și nuanţa corpului. O a patra specie a fost numită „bizară” de către cercetători datorită trăsăturilor sale unice, inclusiv un rând de ventuze și umflături enigmatice pe piele. Deși se ia în considerare afilierea sa cu genul Graneledone, sunt necesare analize mai aprofundate pentru a confirma această ipoteză.
Totodată, aceste descoperiri au dezvăluit comportamente intrigante, inclusiv poziția defensivă a mamelor care clocesc și tendința lor de a muri la scurt timp după ecloziunea ouălor, evidențiind provocările unice ale reproducerii la aceste creaturi de adâncime.
Caracatițele mame încovoiate se învârt adesea cu tentaculele și ventuzele îndreptate spre exterior. Cercetătorii cred că aceasta este o poziție defensivă care avertizează împotriva prădătorilor.
În cele din urmă, pe lângă caracatițe, expediția a identificat o pepinieră rară cu specia raze de adâncime, supranumită „Skate Park”, și a descoperit trei noi orificii hidrotermale. Jorge Cortés-Núñez, coliderul expediției, subliniază importanța acestor descoperiri pentru conservarea marină. De asemenea, ele oferă o perspectivă fascinantă asupra biodiversității subacvatice și evidențiază amploarea potențialelor descoperiri care urmează să fie făcute în oceanul nostru. (www.sciencepost.fr – 23 ianuarie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (25 ianuarie)