Expoziţia dedicată sculptorului Constantin Brâncuşi de la Muzeul de Artă din Timişoara îşi închide porţile

Expoziţia dedicată sculptorului Constantin Brâncuşi de la Muzeul de Artă din Timişoara îşi va închide porţile peste aproximativ două ore, la capătul a patru luni în care a avut un număr record de vizitatori, peste 130 de mii, dublu faţă de estimările iniţiale. Oamenii au stat la coadă pentru a vedea operele marelui artist. Evenimentul a fost organizat în cadrul programului Timişoara – Capitală Culturală Europeană. Alina Bujancă relatează.

Reporter: Circa 26.000 de elevi, atât din Timișoara, cât și din alte 44 de localități din țară, dar și din străinătate, au luat parte la vizite școlare, precum și la ateliere culturale cu acces gratuit. Expoziția, care a reunit opere emblematice precum „Sărutul”, „Domnișoara Pogany”, Muza Adormită”, „Măiastra” sau „Pasărea în Văzduh” de la prestigioase muzee sau galerii de artă precum Centrul Pompidou din Paris sau Galeria Tate din Londra, a fost reflectată în peste 70 de publicații internaționale, inclusiv în prestigioase cotidiene precum The New York Times, Le Monde sau Le Figaro. Comisarul expoziției, Ovidiu Şandor, a declarat că evenimentul s-a dovedit a fi un fenomen care redă speranța unei schimbări a societății prin cultură.

Ovidiu Şandor: Cred că expoziția a atins pe multă lume și prin modul în care Doina Lemny a ales lucrările, dialogul între sculptură, fotografie, desen, dar și scenografia făcută de Atilla Kim, inovatoare față de cum a fost prezentat Brâncuși până acum în alte expoziții.

Reporter: Organizarea a costat 1,2 milioane de euro și a adus venituri de circa 1,4 milioane de euro, dintre care 900.000 euro din bilete. Astăzi, cu prilejul închiderii expoziției, BNR a lansat, în prezența guvernatorului Mugur Isărescu, o monedă de argint omagială Constantin Brâncuși în 5.000 de exemplare, la un preț de 500 lei./RADOR RADIO ROMÂNIA//schelaru

RADOR RADIO ROMÂNIA – 28 ianuarie