Executivul intenționează să prelungească încă o dată valabilitatea listei de alimente de bază pentru care a limitat adaosul comercial

Executivul intenționează să prelungească încă o dată valabilitatea listei de alimente de bază pentru care a limitat adaosul comercial. Măsura va fi luată, însă, doar după discuții cu toți factorii implicați, pentru găsirea celor mai bune soluții, după cum a precizat premierul Marcel Ciolacu. Detalii, în relatarea lui Roman Mușat.
Reporter: Șeful Guvernului are prevăzută, astăzi, o întâlnire cu reprezentanții sectorului comercial. Săptămâna trecută, el a explicat faptul că extinderea măsurii este necesară mai ales pentru pensionari și cei cu venituri mici.
Marcel Ciolacu: Vreau să discut și cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine alimentare, împreună cu ministrul agriculturii, pentru a stabili cum continuăm mecanismul de plafonare a prețurilor la produsele de bază. Pentru pensionari, și nu numai, este vital să găsim calea pentru a prelungi această schemă până în primăvara următoare.
Reporter: În plus, este luată în calcul și introducerea de noi produse pe listă, precum carnea de miel, potrivit ministrului agriculturii, Florin Barbu. El a precizat că rolul ordonanței a fost protejarea familiilor cu venituri mici și medii, în condițiile în care 50% dintre români consumă aceste alimente. Recent, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, George Bădescu, afirma că sunt posibile și alte măsuri de sprijin asemănătoare.
George Bădescu: Trebuie să vedem cum continuăm pentru ca, pe de o parte, să ne asigurăm că, totuși, concurența continuă să funcționeze în piață, pe de altă parte însă, să ne asigurăm că nu vor mai exista evoluții bruște, necontrolate în detrimentul consumatorului. Putem să ne gândim și la alte mecanisme sau cumva o ajustare acestui gen de intervenție prin ordonanță de urgență de așa manieră încât, totuși, funcționarea pieței să fie asigurată.
Reporter: Ordonanța de urgență din vara anului trecut, prin care executivul a plafonat adaosul comercial pentru a contracara inflația, a adus o reducere cu 15% a prețurilor din listă față de 2022, după cum indică datele oferite de INS și de Consiliul Concurenței. Este vorba despre alimente ca pâinea, laptele, telemeaua, iaurtul, făină, mălaiul, ouăle sau carnea de pui și de porc. În toamnă, măsura a fost prelungită pentru încă trei luni și a inclus pe listă noi alimente precum orezul, carnea tocată și cozonacul. /RADOR RADIO ROMÂNIA//adumitrache/lbadiu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 ianuarie)