Adaosurile comerciale la alimentele de bază rămân plafonate până la 1 aprilie

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Adaosurile comerciale la alimentele de bază rămân plafonate încă 60 de zile, până la 1 aprilie. Decizia a fost luată luni, după mai multe ore de discuții între premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții marilor lanțuri de magazine. Măsura de plafonare urma să expire la 31 ianuarie. Cu detalii vine corespondentul RRA Petruța Obrejan.
Reporter: Premierul Marcel Ciolacu crede că măsura a fost de la început una corectă, întrucât a temperat creșterile speculative de prețuri, a contribuit la scăderea inflației, dar și la menținerea puterii de cumpărare a populației, pentru că, din datele oferite de INS, numai în luna iunie a anului trecut prețurile au cunoscut o majorare de 18% față de aceeași perioadă a anului 2022. Discuțiile cu reprezentanții retailerilor vor continua și în perioada următoare, pentru a se construi un mecanism prin care prețurile să fie menținute sub control, iar producătorii și procesatorii români să se bucure de un tratament corect. Directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, George Bădescu, crede că ordonanța de urgență de plafonare a prețurilor și-a atins deja obiectivele, corectând situațiile care erau în detrimentul consumatorilor, însă trebuie gândit un alt mecanism.
George Bădescu: Nu am sprijinit prelungirea ordonanței, însă la nivelul guvernului s-a considerat că, totuși, această ordonanță trebuie prelungită până când noul mecanism va intra în vigoare. Noi apreciem că ar fi necesar nu mai mult de 30 de zile. Am înțeles că există părerea în zona executivului că ar trebui poate mai mult decât atât, în speță poate 60 de zile.
Reporter: Potrivit acestuia, în listă vor rămâne alimentele de bază decise prin ordonanța de urgență din august și vor fi scoase cele introduse sezonier./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 ianuarie)