24CHASA: Bulgaria și România au proiecte energetice comune

Ministerele energiei din Bulgaria și România lucrează la un cadru comun pentru proiecte comune în domeniul energiei, a anunțat adjunctul ministrului bulgar al Energiei, Nikolai Nikolov, la conferința internațională privind investițiile în surse regenerabile de energie – Energy Week Black Sea – care se desfășoară marți și miercuri la București, relatează BTA.
„Avem o cooperare foarte bună cu România. Lucrăm intens cu colegii noștri români în ultimele șase luni pentru a crea un cadru pentru proiecte”, a menționat Nikolai Nikolov, adăugând că el crede în potențialul general al proiectelor eoliene offshore, combinat cu potenţialul Mării Negre.
„Putem face regiunea și mai interesantă pentru investitori”, crede ministrul adjunct al Energiei de la Sofia. El a adăugat că este rolul guvernelor tuturor țărilor să creeze mediul potrivit pentru acest lucru. „În Bulgaria, acum două săptămâni, am introdus un proiect de lege pentru dezvoltarea energiei eoliene. Este deja în parlament și credem că va trece. Și pentru prima dată vom avea o astfel de lege. Dar trebuie să lucrăm cu societatea, pentru că auzim voci că acest lucru va dăuna turismului bulgar. Oamenii sunt îngrijorați că acest lucru va dăuna potențialului turistic. Pescarii spun că asta va afecta posibilitățile de pescuit. ONG-urile se tem că acest lucru va afecta biodiversitatea Mării Negre. Aceasta este un subiect nou pentru regiunea noastră – pentru Bulgaria și România. Trebuie să ne învățăm lecțiile”, a comentat Nikolai Nikolov. La finalul discursului său, ministrul adjunct al Energiei din Bulgaria și-a exprimat speranța că Marea Neagră poate deveni un hub regional.

24CHASA (Bulgaria) – 6 februarie 2024

Traducerea: Mirela Petrescu/RADOR RADIO ROMÂNIA