Guvernul a aprobat o serie de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor

Realizator: Ciprian Sasu – Guvernul a aprobat joi o serie de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor. Este vorba de creditare cu dobânzi mai mici și de subvenționarea electricității. Săptămâna viitoare vor fi adoptate și alte hotărâri pentru legumicultori și apicultori – a spus ministrul agriculturii, Florin Barbu.
Florin Barbu: A fost aprobată ordonanța privind creditarea fermierilor cu 1,95% dobândă. Toate taxele și ROBOR-ul sunt achitate de către Ministerul Agriculturii. S-a aprobat și hotărârea de guvern privind plata la 50% la energia electrică la stațiile de punere sub presiune, practic cu energia utilizată în agricultură. Parte de proces verbal ce l-am încheiat cu fermierii, aproape 90% din acte sunt finalizate, sunt publicate în Monitorul Oficial. Săptămâna viitoare avem acte importante pentru sectorul legumicol. Vorbim de Programul „Tomata”, Programul „Usturoi”, unde vom da un sprijin pe Ucraina de înființare a culturilor de 1.500 euro pe 1.000 de metri pătrați. Și, bineînțeles, un ajutor tot pe cadrul Ucraina pentru sectorul apicol din România.
Realizator: Cultivatorii de cartofi vor putea primi în acest an un sprijin financiar de cel mult 200 euro pe hectar, printr-o schemă de ajutor de minimis, potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii. Pentru a obține acești bani, fermierii trebuie să cultive minimum 0,3 hectare și să obțină o producție de cel puțin 15 tone pe hectar. De asemenea, ei trebuie să comercializeze cel puțin șase tone din producție până la jumătatea lunii noiembrie. Suma totală alocată programului depășește 11 milioane de lei, iar înscrierile se vor face până pe 20 mai./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 februarie)