Activitatea fizică poate reduce durerea la persoanele care au avut cancer

Persoanele care au avut cancer experimentează adesea o durere continuă, dar un nou studiu dezvăluie că activitatea fizică poate ajuta la reducerea intensității acesteia. Cercetarea, condusă de American Cancer Society, este publicată în revista „Cancer”.
Deși s-a demonstrat că activitatea fizică reduce diferite tipuri de durere, efectele acesteia asupra durerii legate de cancer nu sunt clare. Pentru a investiga acest lucru, echipa de cercetare a analizat informații de la 51.439 de adulți fără antecedente de cancer și 10.651 cu un diagnostic precedent de neoplazie. Participanții au fost întrebați cum își evaluează durerea în medie, cu răspunsuri variind de la 0 (fără durere) la 10 (cea mai gravă durere imaginabilă) și dacă practică activitate fizică în mod regulat. Pe baza răspunsurilor participanților, cercetarea a constatat că, pentru persoanele care au avut cancer în trecut și pentru cei fără antecedente de cancer, o activitate fizică mai mare a fost legată de o intensitate mai scăzută a durerii.
Amploarea asocierii a fost similară pentru ambele grupuri studiate, indicând faptul că exercițiile fizice pot reduce durerea asociată cancerului, la fel cum o face pentru alte tipuri de durere studiate în trecut. Ghidurile americane recomandă 150 de minute (2 ore și 30 de minute) până la 300 de minute (5 ore) pe săptămână de activitate aerobică de intensitate moderată sau 75 de minute (1 oră și 15 minute) până la 150 de minute (2 ore și 30 de minute) pe săptămână de activitate aerobică de intensitate viguroasă.
Printre participanții cu un diagnostic de cancer în trecut, cei care au depășit termenele limită stabilite de ghiduri, 16% au avut mai puține probabilități să simtă durere moderată până la severă decât cei care nu le-au îndeplinit. Totodată, în comparație cu persoanele care au rămas inactive, cei care au fost activi în mod constant sau au devenit activi ca adulți, au raportat mai puțină durere. (www.ansa.it – 13 februarie)/oavram

RADOR RADIO ROMÂNIA (13 februarie)