Premierul Marcel Ciolacu la cea de-a treia şedinţă comună a Guvernelor de la București și Roma

RADOR RADIO ROMÂNIA (14 februarie) – Premierul Marcel Ciolacu va efectua, în perioada 14-15 februarie, o vizită de lucru la Roma, unde va participa la cea de-a treia şedinţă comună a Guvernelor României şi Italiei, organizată la 13 ani după precedentul summit interguvernamental.
Prim-ministrul va avea mai multe întrevederi la nivel înalt cu oficiali italieni şi se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii de române din Peninsulă. Astfel, premierul Ciolacu va avea convorbiri cu prim-ministrul Republicii Italiene, Georgia Meloni, şi va participa la întrevederea în plenul celor două delegaţii oficiale şi la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale sectoriale. Programul vizitei va include şi o întrevedere cu primarul oraşului Roma, Roberto Gualtieri.
O componentă importantă a vizitei este cea economică, context în care mai mulţi membri ai delegaţiei vor participa la Forumul Economic româno-italian.
De programul premierului Marcel Ciolacu, dar și a celorlați membri din delegația guvernamentală de la București – ca vicepremierul Marian Neacşu, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, ministrul transporturilor şi infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Radu Oprea – s-a ocupat Ambasada României la Roma, motiv pentru care i-am solicitat o declarație pentru Radio România Actualități ambasadoarei Gabriela Dancău.
”Vă mulțumesc pentru amabila invitație, de fiecare dată prezența mea în emisiunile Radio România Actualități reprezintă deopotrivă o bucurie și o onoare, fiind si un prilej de a vorbi despre acțiunile in care Ambasada României în Republica Italiană este implicată.
După cum ați amintit, evenimentul important al acestui început de an îl reprezintă organizarea ședinței comune a guvernelor României și Italiei, care suntem convinși că va crea cadrul optim pentru a oferi un impuls relației bilaterale. Relația dintre Romania si Italia este una specială, bazată pe importante legături istorice, culturale și umane, dar și pe faptul că ambele țări împărtășesc obiectivul unei Uniuni Europene puternice, relevante la nivel global și, totodată, al unei Uniuni în măsură să răspundă așteptărilor propriilor cetățeni.
Ședința celor doua guverne vine la 13 ani distanță de la organizarea, la București, a precedentei ședințe comune a guvernelor. Ne dorim acum să deschidem un nou capitol al cooperării bilaterale, cu un dinamism crescut, dezvoltând formule de cooperare într-o serie de domenii, atât politico-diplomatice, cât și sectoriale, în încercarea de a valorifica la maximum potențialul Parteneriatului Strategic Consolidat, dar și pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor și mediului de afaceri din cele două țări.
La nivelul prim-ministrilor se va semna o Declarație comună privind dezvoltarea Parteneriatului Strategic Consolidat, iar la nivelul miniștrilor, mai multe documente de cooperare sectoriala, toate acestea fiind documente complexe care răspund unor nevoi ale instituțiilor statale și societăților, în actualul context geo-politic. Nu în ultimul rând, acestea răspund punctual așteptărilor comunității românești din Italia sau celei italiene din România.
Un exemplu concret, care ne ajută să înțelegem cum parteneriatul bilateral româno-italian contribuie la sporirea rolului global al UE, este schimbarea de paradigmă de politică externă și în raport cu Vecinătatea.
Dacă în urmă cu câțiva ani România și Italia se raportau fiecare la obiectivele din propria vecinătate, Estică, respectiv Sudică, adesea acționând într-o logică de concurență a atragerii fondurilor europene, prin Declarația care va fi semnata, ne propunem o abordare comună, în care atât amenințările, cât și oportunitățile din aceste regiuni învecinate sunt înțelese într-o logică comună. Ceea ce ne afectează în est sau în sud, afectează România și Italia în egală măsură.
Dincolo de aspectele de securitate și cele economice, extrem de relevante în actualul context global, prin semnarea Declarației Comune de Dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat româno-italian, care este rezultatul eforturilor instituționale comune din ultimul an, ne propunem consolidarea cooperării sectoriale într-o serie de domenii de impact imediat pentru cetățeni, precum: turism, energie, mediu, schimbări climatice, agricultură, justiție și afaceri interne, sănătate, cultură, cercetare și educație, muncă și protecție socială, statistică, sprijin acordat comunităților formate din cetățeni români în Italia și din cetățeni italieni în România.
O bună parte a acestor domenii se vor regăsi ca teme de interes la Forumul economic organizat în marja Ședinței comune a celor două guverne, cu participarea oficialilor guvernamentali și a reprezentanților mediului de afaceri din cele două țări.
Organizarea Forumului economic transmite semnalul că ne dorim o cooperare economică bilaterală puternica, fundamentată pe componenta politico-diplomatică, cat și pe viziunea împărtășită în planul politicii externe.
Acest eveniment economic va reprezenta pentru noi o oportunitate de a prezenta modul în care economia României a evoluat, semnificativ, țara noastră transformându-se dintr-o economie de tranziție, cu un nivel ridicat de mobilitate a forței de muncă, într-o economie atractivă, cu numeroase oportunități și potențial semnificativ de creștere, atractivă pentru lucrători și investitori deopotrivă. PIB-ul a crescut cu peste 60% între 2011 și 2023, iar oportunitățile oferite de piața internă – consum în creștere, forță de muncă calificată și un cadru fiscal propice dezvoltării afacerilor – au determinat majorarea valorii nominale a investițiilor străine directe în România de la 55 la 109 miliarde euro.
De mai mulți ani, Italia este cel de-al doilea partener comercial al României Încă nu suntem in posesia datelor oficiale pentru tot anul 2023, însă estimăm un total al schimburilor comerciale care va depăși 20 de miliarde de euro, o valoare-record în relația bilaterală.
Pe de altă parte, Italia este al 6-lea investitor străin în România, cu un capital social total investit în companii românești de 2,36 miliarde euro, în principal în industriile prelucrătoare și producătoare de echipamente, infrastructură, domeniul financiar bancar, modă, industrie agro-alimentară sectorul energetic etc. In plus, prezența companiilor italiene în România are un aport important la dezvoltarea economică a țării, Italia fiind țara de rezidență a investitorilor în cele mai multe societăți comerciale active cu participare străină la capitalul social.
Bazându-ne pe experiențele de succes ale companiilor și antreprenorilor italieni din România, precum și pe capacitatea de a livra a partenerilor români, privați și publici, ne dorim să multiplicăm acest volum de investiții, inclusiv atrăgând acele companii care doresc să-și relocheze capacitățile de producție din Asia, înapoi pe continentul european, pe fondul instabilității politice și în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare din acea regiune.
Acest forum economic reprezintă o continuare firească a manifestărilor de acest fel pe care le-am organizat în ultimii aproape doi ani în diferite regiuni ale Italiei, cu implicarea directă și profesionistă a consilierilor economici și a personalului oficiilor consulare din Italia, cărora țin să le exprim gratitudinea mea și pe această cale. Sunt convinsă că rezultatele acestui forum vor reprezenta un succes pentru antreprenorii din cele două țări.
Concret, ne-am raportat la contextul crizelor din ultimii patru ani, care au avut și continuă să aibă un impact negativ asupra lanțurilor de producție la nivel global. Pe acest motiv dorim ca în cadrul Forumului economic să mutăm accentul pe intensificarea cooperării economice la nivel regional. După cum aminteam, forumul se va concentra pe câteva sectoare prioritare în colaborarea bilaterală – energie, IT&C, infrastructură/industria metal-mecanică și industria agro-alimentară. Prezența unei delegații formate din multe companii românești de top din aceste sectoare de activitate dovedește interesul acestora pentru piața italiană și pentru dezvoltarea pe mai departe a colaborării cu parteneri italieni.
Ca o ultimă precizare, aș spune că prezența mediului politic alături de mediul de afaceri reprezintă un angajament privind garantarea dezvoltării acestor relații economice într-un mediu previzibil, care beneficiază de „plasa de siguranță” a normelor și reglementărilor UE și de umbrela de securitate a NATO.
Nu în ultimul rând, nu pot încheia fără a mulțumi public colegilor mei din Ambasadă, de la oficiile consulare din Italia si din Ministerul Afacerilor Externe, profesioniști de încredere și de anduranță, fără a căror implicare, aceste realizări, îmi permit să le numesc asa, nu ar exista”.