2024. február 20.

Rövid időn belül megoldódhat a spanyolországi románok kettős állampolgárságának kérdése

Rövid időn belül megoldódhat a spanyolországi románok kettős állampolgárságának kérdése, nyilatkozta Nicolae Ciucă, a román szenátus elnöke, aki spanyol hívatali kollégája, Pedro Rollán Ojeda meghívására tett hivatalos spanyolországi látogatása során hétfő este találkozott az itt élő román közösség képviselőivel is. „Elmondhatom, hogy technikai szempontból nagyon közel állunk a kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdés lezárásához. A második közös találkozóra Bukarestben kerül sor, amikor aláírjuk a kettős állampolgárság elismeréséről szóló megállapodást”, fűzte hozzá Nicolae Ciucă.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)

A Dacia a második helyen volt az EU-ban, januárban, a forgalomba helyezett személygépkocsik száma tekintetében

Az Európai Gépjárműgyártók Szövetséga által kedden közölt adatok szerint januárban több új Dacia márkájú autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, mint Renault márkájú autót. Ugyanezen szempont szerint a Dacia megelőzte a Fiatot, a Citroënt, a Mercedest, az Audit és a BMW-t, és a második helyen szerepel a Peuge után. Romániában, ahol az év első hónapjában csaknem 13 000 autót jegyeztek be, a Dacia áll az első helyen, majd nagy távolságban következik a Toyota, a Skoda, a Hyundai, a Renault, a Volkswagen és a Tesla. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)

A Szociális ellátás és Gyermekvédelem munkatársai azt állítják, hogy az alapbérek 5 százalékos emelése a nettó jövedelem csökkenéséhez vezetett

A Szociális ellátás és Gyermekvédelmi Országos Szakszervezeti Szövetség mintegy 100 tagja sztrájkőrséget állt kedden a Munkaügyi és Társadalomszolidaritási Minisztérium épülete előtt, elégedetlenségének adva hangot az e tevékenységi körben dolgozók fizetése miatt, valamint amiatt, hogy a hatóságok nem válaszoltak a megküldött követeléseikre. A Szociális ellátás és Gyermekvédelem területén dolgozók azt állitják, hogy az alapbérek 5%-os emelése 2024 januárjától valójában a nettó jövedelem csökkenéséhez vezetett. Arra is panaszkodnak, hogy a létszámhiány szélsőséges helyzeteket váltott ki, mivel többletfeladatokkal terheli a munkavállalókat, ami jelentős hatással van azok egészségére. A”Pro Asist” Országos Szakszervezeti Sövetség elnöke, Camelia Socianu elmondta, hogy a szakszervezet képviselőit Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter kedden fogadja, követeléseik megvitatásáért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)

Az európai szociáldemokraták bukaresti találkozója

Az európai szociáldemokraták Bukarestben szervezték meg találkozójukat. A Parlament palotájában rendezett eseményen Marcel Ciolacu miniszterelnök, valamint más spanyolországi és németországi szociáldemokrata pártok vezetői is részt vesznek. „Az idei európai parlamenti választások az elvekről, a jogállamiság értékeinek védelméről, de elsősorban a gazdaságról szólnak majd, nyilatkozta Marcel Ciolacu miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy a gazdaság lesz az életszínvonal emelkedésének egyik fő alappillére és ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy Németország tavaly nagy nehézségekkel szembesült és recesszióba került. „Romániában a politikai stabilitásnak köszönhetően sikerült elkerülnünk a recessziót. Rövid idő alatt kellett intézkednünk, de úgy gondolom, hogy az üzletemberekkel és a román állampolgárokkal folytatott nyílt párbeszéd révén megtaláltuk a legjobb megoldásokat erre az időszakra. A második európai ország vagyunk az előző pénzügyi évben rendelkezésünkre bocsátott alapok lehivása tekintetében. Európának a leginkább most van szüksége a szociáldemokráciára”, hangsúlyozta Marcel Ciolacu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)

A romák rabszolgasorsból való felszabadításának emléknapja

A romák rabszolgasorsból való felszabadításának emléknapja alkalmából rendezett tudományos ülésen üzenetet intézett a romákhoz Ioan-Aurel Pop, a Román Akadémia elnöke. A romák társadalmi felszabadítása egy komplex folyamat volt, amely 1837-ben kezdődött és csaknem 20 év után zárult le, amikor 1856-ban Barbu Ştirbei uralkodó kihirdette az összes roma rabszolga felszabaditására vnatkozó törvényt. „Napjainkban a múlt felvállalása segíthet a diszkrimináció elleni küzdelemben”, ez a Román Akadémia „Nicolae Iorga” Történettudományi Intézete és a Roma Országos Ügynökség által szervezett tudományos ülésszak üzenete. Ioan-Aurel Pop, a Román Akadémia elnöke kihangsúlyozta: A roma rabszolgák helyzete a Román Fejedelemségekben nagymértékben befolyásolta társadalmi helyzetüket, és az emancipáció sem vezetett a nagy problémák megoldásához. Romániában a jogszabály ebből a szempontból nagyvonalú, csak még a mentalitáson kell dolgoznunk. Éppen ezért ezen a napon, február 20-án, szeretettel gondolunk minden áldozatra, minden diszkrimináltra, és szeretnénk, hogy mindez soha többet ne történjen meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)

Rozália Gănciulescu