Parlamentul European urmează să adopte noile norme privind permisele de conducere în Uniunea Europeană

Parlamentul European urmează să adopte noile norme privind permisele de conducere în Uniunea Europeană. Printre propunerile aflate în atenţia legislativului comunitar se numără modificarea termenului de valabilitate şi introducerea permisului digital.

Reporter: Permisele de conducere vor fi valabile 15 ani pentru motociclete, autoturisme și tractoare și cinci ani pentru camioane și autobuze. Conform proiectului de norme, eurodeputații doresc, de asemenea, controale obligatorii de sănătate atunci când se eliberează sau se reînnoiește un permis de conducere.

Pentru a sprijini piața unică a Uniunii Europene, eurodeputații doresc să introducă un permis de conducere digital, disponibil pe telefonul mobil și pe deplin echivalent cu permisul fizic de conducere. Ei propun, de asemenea, o perioadă de probă de doi ani pentru șoferii începători, care se vor confrunta cu sancțiuni mai severe pentru condusul periculos şi limite stricte pentru consumul de alcool în timpul conducerii.

Cu peste 20.000 de vieți pierdute anual în accidente rutiere în spațiul comunitar, eurodeputații doresc să se asigure că noua directivă îmbunătățește siguranța rutieră și promovează tranziția verde și digitală a Uniunii Europene./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 27 februarie