Din cauza lipsei zăpezii, o stațiune de schi franceză oferă coborâri în realitate virtuală

În timp ce încălzirea globală subminează afacerile stațiunilor de schi, una dintre ele încearcă o altă abordare…
Stațiunea de schi Les Orres, din departamentul francez Hautes-Alpes, nu este în mod normal amenințată de încălzirea globală, sau cel puțin nu la fel de mult ca altele. Conform proiecțiilor științifice, ar trebui să se mai poată schia acolo în 2050. Dar prevederea e mai bună, așa că pe lângă schi, stațiunea testează și o activitate suplimentară.
În „Centrul de inovare sportivă” al stațiunii, o clădire mare de 1.100 m², cinci simulatoare le permit turiştilor să schize în realitate virtuală, pentru a testa schiul fără pericol înainte de a-l aborda pe cel real. Pentru că după cum explică primarul din Les Orres, „ideea este bineînțeles să nu facem din coborârea virtuală de schi principala activitate a stațiunii (pentru că de ce să mergi mile când poți să o faci acasă?), ci să atragem mai mulți clienți care ar putea fi apoi interesați de oferta stațiunii”.
Și asta nu e tot, pentru că Les Orres are și o altă activitate asemănătoare, dar care presupune să depui cu adevărat efort: schiatul în sală, cu bandă de alergare și ecran gigant. Cu siguranță, Les Orres este încă departe de stațiunea de schi artificială situată în Mall of the Emirates din Dubai, dar cu siguranță schiul devine din ce în ce mai puțin legat de prezența zăpezii… (www.lesoir.be – 27 februarie)/rcostea