Prima vizită în străinătate a Corului de Copii al Radioului Național Bulgar a fost în 1963, la București

La București a fost prima vizită în străinătate a Corului de Copii al Radioului Național Bulgar. Acest lucru reiese din cartea maestrului Hristo Nedyalkov „Voci de îngeri”, publicată în 2010. Concertul a avut loc în 1963 în Sala de Concerte a Radio România, unde vor evolua copiii bulgari și în această seară.
În urmă cu 61 de ani, Corul de Copii al Radioului Național Bulgar a susținut în întregime un program bulgăresc. Publicul a fost captivat de „sunetul cristalin, sincronicitatea timbrală și interpretarea magnifică a vocilor copiilor bulgari”. Maestrul Hristo Nedyalkov spune că reacțiile au fost „binevoitoare și competente”. El vorbește despre această primă trecere emoționantă a frontierei în cartea sa „Voci de îngeri”. „Pentru dragii mei cântăreți – fondatori ai corului, aceasta a părut ca o călătorie într-o altă lume – trecerea Dunării, limba necunoscută a Bucureștiului… aplauze interminabile… A fost la sfârșitul lunii iunie 1963”, scrie el. Al doilea concert în România a fost un matineu de duminică, la sfârșitul lunii iunie a aceluiași an. „A fost difuzat în direct la Televiziunea Națională Română, la o temperatură de 43 de grade afară, iar în studio aproape de 50. Transpirația se revarsă pe corpurile copiilor și al dirijorului, dar aceștia nu au tresărit nicio clipă în timpul interpretării”, se mai arată în cartea „Voci de îngeri”.
Revenind în prezent, în această seară, la ora 19:00, în Sala de Concerte a Radio România, Corurile de Copii ale Radioului Național Bulgar și Radio România vor susține împreună un concert. Cele două coruri vor evolua împreună pentru prima dată pe aceeași scenă din București.
Cu doar o oră înainte de concert, Corul de Copii al Radioului Național Bulgar va cânta în deschiderea recepției organizate de Ambasada Republicii Bulgaria în România cu ocazia Zilei Naționale a Bulgariei – 3 martie. Copiii vor interpreta imnurile Bulgariei, României și UE – „Oda bucuriei”, iar în concertul comun cu Corul de Copii al Radio România vor interpreta lucrări ale compozitorilor bulgari, precum și o lucrare a compozitorului austriac Franz Schubert, un tango al muzicianului argentinian Astor Piazzolla, un aranjament din Bohemian Rhapsody a lui Freddie Mercury și un cântec tradițional japonez al compozitorului Hideo Kobayashi. Corul de Copii al Radio Română a pregătit pentru eveniment lucrări de Pablo Casals, Frode Fjellheim, Karl Jenkins, Serge Folie, John Rutter și alții.

BTA (Bulgaria) – 29 februarie 2024 – Articol de Martina Gancheva, corespondent BTA la București

Traducerea: Mirela Petrescu/RADOR RADIO ROMÂNIA