Apariția trupelor pentru promovarea păcii și cooperării

Context

 

Pe 1 martie 1961,  Președintele John F. Kennedy a dat  un ordin executiv prin care a creat agenția guvernamentală „Peace Corps”. Agenția se bazează pe participarea voluntarilor din toate zonele lumii, pentru misiuni interne și externe.  Scopul  acestei  agenții este de a  ajuta la dezvoltarea  condițiilor sociale și economice  din  toate țările  slab dezvoltate.

Voluntar pentru dezvoltare

Pe 22 septembrie 1961, Congresul Statelor Unite a aprobat  ordinul executiv și a permis înființarea acestei  agenții. Între 1971-1981, agenția a funcționat sub conducerea „Action”. Primul director  al  acestei  agenții a fost fratele vitreg al președintelui Kennedy,  R. Sargent Shriver.  Scopurile   acestei agenții  au fost definite prin trei obiective:

  • Furnizarea de asistență tehnică
  • Promovarea culturii americane peste hotare și promovarea culturii altor țări  în rândul cetățenilor Statelor Unite.
  • Promovarea voluntariatului în rândul oamenilor

Agenția guvernamentală „Peace Corps”  recrutează voluntari pentru acțiuni umanitare din diferite arii profesionale. În țările dezvoltate, agenția americană trimite profesori, medici, ingineri și experți în mediul  înconjurător.

În principal, misiunea agenției se concentrează pe combaterea  bolilor precum HIV. Voluntarii care participă la aceste misiuni  se pot alătura agenției  din proprie inițiativă și sunt organizați în funcție de  specializarea lor. Când sunt peste hotare, voluntarii agenției  sunt plecați pe o durată de  doi   ani  în alte țări, unde învăță limba specifică și împărtășesc experiențele din Statelor  Unite.
În 1961, agenția a avut  900 de voluntari, care au fost trimiși în 16 țări. În 1966, numărul voluntarilor a crescut  la 15.556, dislocați în 52 de țări. În 1989, bugetul agenției a fost înjumătățit  iar numărul voluntarilor a scăzut la 5100 de persoane, pentru  următorii  20 de ani. În 2011, numărul voluntarilor  era de 8500 de persoane, în 77 de țări.  Odată cu căderea regimurilor comuniste  în 1989,  agenția  a trimis voluntari în Europa de Est, în Ungaria și Polonia. În Asia, voluntarii au ajuns în China iar  în Africa, în 1993, în  Africa de Sud.  În 2018, 141 de țări  au avut mai  mult 235.000 de voluntari.

Autor:Alexandru Balaci

 

Bibliografie

 

https://www.britannica.com/topic/Peace-Corps

https://www.peacecorps.gov/about/history/

https://www.mae.ro/node/9568