2024. március 1.

Ismét felcsendülnek komolyzenei dallamok a bevásárlóközpontokban

Ma kezdődik a Román Rádió Zenei csatornája, a Radio România Muzical által létrehozott „Hallgass öt perc klasszikus zenét” program új kiadása. A program lényege az, hogy nem szokványos tereken hipermarketekben, könyvesboltokban, múzeumokban cégközpontokban, iskolákban tömegközlekedési járműveken szólalnak meg a zeneirodalom klasszikus művei. Az idei kiadás neves romániai zenészek ismert műveit hozza el a közönségnek, amelyek többsége a Rádió Zenei Színpadainak legújabb felvételei. A „Hallgass öt perc klasszikus zenét” projekt 14 éves múltra tekint vissza, és az évek során a közönségnek lehetősége nyílt arra, hogy egyedülálló terekben fedezze fel vagy fedezze fel újra a klasszikus zene nagyszerű műveit. (Radio România Actualităţi)

Megújul a katasztrófavédelem honlapja

A katasztrófakockázatok csökkentése országos platformjának új honlapjával együtt ma elindul az országos katasztrófavédelmi platform új verziója (fiipregatit.ro). A honlapot a nemzetközi követelményekhez igazítják: az életveszélyes helyzetekben alkalmazandó konkrét életmentő intézkedésekről szóló információk mellett interaktív elemet is tartalmaz majd, ami a katasztrófavédelmi honlapok esetében újdonságnak számít. Szintén a mai napon a katonai egységek megnyitják kapuikat mindazok előtt, akik szeretnék megismerni a Sürgősségi Esetek Főfelügyelőségének (ISU) sajátosságait és jelentkezni a katonai pályára. Ezek az események a Polgári Védelmi Hét rendezvényeinek keretében zajlanak. (Radio România Actualităţi)

Elmarasztalták Teodosie érseket

A román ortodox egyház vezetősége, amely Daniel pátriárka elnökletével ülésezett, tegnap úgy döntött, hogy szankcionálja Tomis Teodosie érseket. Egy másik döntés a pátriárkátus sajtóirodájának átszervezéséről szólt, így mától a közleményeket a zsinati kancellária adja ki, és nem a szóvivő, Vasile Bănescu. A részleteket Cristian Curte, a közszolgálati rádió szerkesztője ismertette a ma reggeli hírműsorban:

Cristian Curte – Őeminenciája Theodosius, Konstanca érseke már többször kérte az általa vezetett érsekség metropóliává emelését, de újdonságként ezúttal az érsek támogatói gyűlést is hirdetett, amiről végül lemondott. A román ortodox egyház püspökei ma „szomorúan vették tudomásul Őeminenciája Theodosius magatartását, amellyel egy tisztán egyházi vitát tárt a nyilvánosság elé és kifejezetten azzal a céllal, hogy lázító akcióival nyomást gyakoroljon a Szent Szinódusra”.

Emiatt a főhierarcha írásbeli zsinati figyelmeztetést kapott az egyház törvényes rendjének megsértése miatt, és figyelmeztették, hogy amennyiben ismét vétkezik, a főegyházmegyei konzisztórium elé kerül. A zsinat tisztázta a pátriárkai szóvivő, Vasile Bănescu jogállását is, akinek nyilatkozatai „nem a román pátriárkátus hivatalos sajtóközleményével egyenértékűek”. Ezért a jövőben a patriarchátus sajtóközleményeit a Szent Szinódus kancelláriája fogja kiadni.

Riporter: A bazilika hírügynökség szerint a zsinat arról is döntött, hogy a 2025-ös évet a „Román Patriarchátus centenáriumi évének” nyilvánítja, és megerősítette az egyház pártpolitikába való be nem avatkozásának álláspontját. A BOR vezetősége ugyanakkor közölte, hogy az újonnan létrehozott Pénzügyi Ellenőrző Testületnek feladata lesz az egyházközségek, egyházmegyék és metropóliák pénzügyi kimutatásainak ellenőrzése, és amennyiben hiányosságokat talál, orvosló intézkedéseket foganatosít. További döntések vonatkoztak a több mint egymillió román hívő számára a Nagy-Britanniai Román Ortodox Egyházmegye létrehozására, valamint a Hegyi-Karabahból menekült örmények számára Örményországban történő lakásépítésre irányuló gyűjtés megszervezésére. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR RADIO ROMÂNIA