Candidații la alegerile europarlamentare se pot înscrie și pentru cele locale

Realizator: Laurențiu Văduva – Candidații la alegerile europarlamentare se pot înscrie simultan și pentru cele locale, potrivit proiectului de ordonanță de urgență care prevede comasarea celor două scrutine. Documentul, pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne, stabilește că procesul de validare a aleșilor locali va avea loc în 27 septembrie. Are detalii corespondentul RRA Gabriela Gârjoabă.
Reporter: Perioada electorală pentru alegerile din 9 iunie ar putea să înceapă în mai puțin de două săptămâni, în 12 martie, prevede proiectul actului normativ. Iar pentru a nu exista, de exemplu, doi primari în funcție în același timp, se propune ca mandatele noilor aleși să fie valabile abia din 27 septembrie, dată la care se termină mandatul actualilor primari, consilieri și președinți de consilii județene. În același timp, primarii și președinții de consiliu județean în funcție vor avea permisiunea de candida din partea unui partid politic altul decât cel pe lista căruia au fost aleși acum patru ani, fără să le înceteze actualul mandat. Proiectul le dă posibilitatea și alegătorilor care și-au făcut viză de flotant într-o localitate cu mai puțin de 60 de zile înaintea scrutinului să voteze la alegerile locale în localitatea de reședință. Acum, termenul de stabilire a reședinței este de șase luni. Guvernul spune că organizarea în același timp a celor două tipuri de alegeri – locale și europarlamentare – ar aduce numeroase beneficii. Printre acestea, o participare mai bună la votul pentru Parlamentul European, reducerea cheltuielilor și a perioadei electorale.
Realizator: Uniunea Democrată Maghiară din România nu va susține în parlament ordonanța privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale – anunță liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila. El susține că, prin adoptarea acestui act normativ, guvernul va subordona administrația publică locală intereselor politice. În opinia sa, documentul încurajează traseismul politic și riscă să fie declarat neconstituțional, schimbând regulile cu puțin timp înainte de data scrutinului./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 1 martie)