Primăria Capitalei a demarat lucrările de consolidare la o clădire cu un risc seismic ridicat

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Primăria Capitalei a început lucrările de consolidare a unei clădiri cu risc seismic ridicat, în cadrul programului care vizează astfel de intervenții la aproape 150 de imobile. Procesul însă se desfășoară greoi. Primarul general a precizat că este în curs un nou proces de evaluare, care s-ar putea încheia la finalul anului viitor, iar în funcție de rezultate vor fi alocați bani, în ordinea priorităților, pentru expertize și, după aceea, pentru consolidare.
Reporter: Nicoleta Turcu – În București, numărul așa-numitelor clădiri cu bulină este mare: 390 sunt încadrate în clasa de risc seismic 1 și aproape 450 – în clasa a 2-a. Pe lângă acestea, alte aproximativ 20.000 de imobile neexpertizate ar putea fi încadrate în clase de risc seismic. Inginerul Matei Sumbasacu de la Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic a vorbit la Radio România Actualități despre importanța respectării normativelor pentru rezistența la cutremur în cazul clădirilor noi.
Matei Sumbasacu: La fiecare cutremur există echipe de ingineri și seismologi care se duc acolo, în zonele afectate, și se uită nu doar la clădirile care au picat, natura ne poate întrece oricând, dar la clădirile care au picat cum nu trebuiau să pice, pentru că toate clădirile construite în zone seismice trebuie construite și să pice într-un anumit fel.
Reporter: Echipajele de urgență sunt mult mai bine pregătite să intervină decât în trecut în cazul unui cutremur puternic, dar este în continuare nevoie de exerciții, de investiții și de consolidarea clădirilor cu probleme – spune și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Raed Arafat: Sunt multe clădiri, și nu numai în București, care nu sunt consolidate și sunt cu risc seismic major, și care pot să fie loc unde să avem victime, decese, răniți în cazul unui cutremur. Aceste demersuri care s-au făcut recent cresc posibilitatea ca noi să reușim să prevenim un număr de victime, prin consolidarea sau reconstrucția clădirilor respective.
Reporter: Doar una din cinci locuințe este asigurată în caz de dezastru la nivel național, în condițiile în care aproape 70% din populație locuiește în zone de pericol seismic moderat sau ridicat, potrivit datelor Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (5 martie)