RFI: Șeful Popularilor Europeni: România trebuie să trimită oameni competenţi în PE

România va decide dacă va avea o echipă puternică sau își va irosi voturile pe extremiști, spune președintele PPE, Manfred Weber, într-o conferință de presă comună cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, organizată înaintea Congresului PPE de la București, potrivit Mediafax.

Maria Ilie – „Mă bucur foarte mult că am primit această decizie ca PPE să desfășoare în următoarele trei zile Congresul Popularilor Europeni aici, în București. Este un semn de recunoaștere a importanței pe care PNL o reprezintă în interiorul familiei popularilor europeni, în familia de centru dreapta a politicii europene și, în același timp, este un semn de recunoaștere a relevanței pe care România o are pentru tot ceea ce înseamnă solidaritate, unitatea și deciziile care vor fi luate pentru viitorul UE”, afirmă Nicolae Ciucă.

El reamintește că la Congresul PPE de la București participă peste 1.500 de reprezentanți ai PPE din 44 de țări.

„Avem prezenți în București 13 șefi de stat și guvern, avem 740 de reprezentanți ai mass-media acreditați la acest eveniment, iată importanța pe care o reprezintă Congresul PPE la București”, a mai spus Ciucă.

Președintele PNL spune că, în 2007, România a devenit membru cu drepturi depline al UE și în acel moment, aspirațiile erau cu totul altele și decalajele erau destul de mari între țara noastră și UE.

„Astăzi discutăm de un context total diferit, de o Românie care a reușit prin angajamentele politice să evolueze. (…) Semnul sub care se desfășoară acest congres este unul al unității, al solidarității și al deciziilor pe care trebuie să le luăm pentru cetățenii României, pentru tot ceea ce înseamnă siguranța și securitatea în perioada următoare, și pe termen lung”, a mai spus Nicolae Ciucă.

De asemenea, Nicolae Ciucă a arătat că dezideratele Congresului PPE se referă la trei chestiuni foarte importante: „Discutăm despre modul în care vom reuși să luăm decizii pentru a susține cetățenii UE, cetățenii României, pentru că aici este munca și implicarea noastră de a face tot ce depinde de noi pentru a sprijin cetățenii noștri. Al doilea deziderat, modul în care prezervăm valorile politicilor de centru dreapta, și ele nu au avut alt obiectiv decât de a crea dezvoltare și bunăstare. Și, nu în ultimul rând, cel de-al treilea deziderat de a asigura securitatea internă și externă a UE și a fiecărei țări în parte”.

La rândul său, președintele PPE, Manfred Weber, afirmă că unul dintre principalele motive pentru care a ales România pentru a organiza congresul PPE „este pentru că aici PPE are doi lideri extrem de importanti, Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis”.

De asemenea, el i-a lăudat pe eurodeputații Rareș Bogdan și Siegfried Mureșan

„România trebuie să pună oameni competenți în Parlamentul European. România va decide dacă va avea o echipă puternică sau își va irosi voturile pe extremiști. Îndemnul nostru e să trimiteți oameni competenți în Parlamentul European”, încheie Weber.

https://www.rfi.fr/ro/europa/20240305-%C8%99eful-popularilor-europeni-rom%C3%A2nia-trebuie-s%C4%83-pun%C4%83-oameni-competen%C5%A3i-%C3%AEn-pe  Preluat de RADOR RADIO ROMÂNIA

RFI, 5 martie 2024