Curtea Constituțională de la Chișinău a decis menţinerea sintagmei „limba română” în legislația Republicii Moldova

Realizator: Laurențiu Văduva – Sintagmă „limba română” va fi utilizată în continuare în toată legislația din Republica Moldova, inclusiv în legea fundamentală. Magistrații Curții Constituționale de la Chișinău au respins luni sesizarea depusă anul trecut de un grup de deputat socialiști și comuniști, după ce Parlamentul Republicii Moldova a pus în aplicare o decizie a Curții din 2013 privind denumirea corectă a limbii oficiale. Transmite Mirela Dicusar de la Radio Chișinău.
Reporter: În cadrul unui briefing, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a făcut referire la hotărârea Curții din 2013, prin care s-a stabilit că Declarația de Independență, în care este scris că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, prevalează asupra textului Constituției. Astfel, sesizarea deputaților comuniști și socialiști a fost parțial respinsă, așa încât sintagma „limba română” rămâne în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.
Domnica Manole: Având în vedere faptul că actele Curții Constituționale nu pot fi contestate, sunt definitive și, indiferent de natura lor, își produc efectele pe care Constituția le conferă, Curtea a considerat vădit inadmisibilă sesizarea în partea referitoare la modificarea denumirii limbii de stat ca limbă română în actele normative adoptate de Parlament.
Reporter: În același timp, Curtea a declarat neconstituțional articolul din legea din 2023, care constată desuetudinea, învechirea textului funcționând pe baza grafiei latine. Amintim că la finele lunii martie anul trecut, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care au solicitat verificarea constituționalității deciziei de schimbare a denumirii limbii de stat, din moldovenească în română, în toată legislația din Republica Moldova, inclusiv în Constituție. Legea respectivă a fost adoptată anul trecut, după 10 ani de la decizia Curții Constituționale, care a stabilit că denumirea corectă a limbii oficiale este limba română./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 martie)