THE WASHINGTON POST: România câștigă contenciosul cu o firmă minieră canadiană pe tema unor planuri eșuate vizând deschiderea unei mine de aur

Guvernul român a câștigat un proces vechi de ani de zile cu o companie canadiană de minerit care cerea să i se plătească daune legate de niște planuri eșuate vizând deschiderea unei mine de aur și de argint în această țară est-europeană.

Gabriel Resources a căutat să primească daune în valoare de 4,4 miliarde USD (4 miliarde euro) din partea guvernului român, care deținea un procent de 20% din proiectul minier de la Roșia Montană, o regiune muntoasă din vestul țării, care deține unul dintre cele mai mari depozite de aur din Europa. Guvernul român și-a retras sprijinul pentru acest proiect în 2014.

Guvernul a declarat că verdictul, pronunțat vineri, de Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor din Investiții, de la Washington, cere firmei Gabriel Resources să plătească cheltuielile de judecată pentru acest proces de arbitraj, pe care compania canadiană l-a început în 2015.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că ar fi fost nedrept ca românii să suporte povara costurilor unei asemenea pierderi. „Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism”, a mai spus el după pronunțarea verdictului.

Verdictul survine la 25 de ani după ce Gabriel Resources a câștigat drepturile pentru acest proiect minier care viza extracția de aur și de argint pe o perioadă de 16 ani. Asta ar fi însemnat distrugerea a patru vârfuri montane, strămutarea a sute de familii și un lac cu cianuri – substanța chimică folosită în procesul de extracție al aurului.

Proiectul a întâmpinat o fermă opoziție din partea militanților ecologiști și ai organizațiilor civile, acestea organizând proteste care, în 2013, au scos în stradă zeci de mii de oameni. Compania Gabriel Resources a susținut că proiectul ar fi asigurat locuri de muncă într-o regiune unde șansele de angajare sunt reduse.

Roșia Montană adăpostește totodată niște vechi galerii miniere datând de pe vremea romanilor, care, în 2021, au fost înscrise în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

https://www.washingtonpost.com/business/2024/03/09/romania-rosia-montana-gold-mine/8b2bdd3e-ddf5-11ee-b5e9-ad4573c62315_story.html

Traducerea: Alexandru Danga

THE WASHINGTON POST (SUA), 10 martie 2024