MAGYAR NEMZET: NATO: Ungaria îl susţine pe Klaus Iohannis în locul lui Mark Rutte

Klaus Iohannis poate deveni şeful NATO. Ungaria îl susţine – cu acest titlu a citat portalul Adevărul analiza unuia dintre cei mai cunoscuţi publicişti români. În articolul din ediţia în limba română de la Deutsche Welle, Sabina Fati evidenţia: în acest moment Klaus Iohannis se poate aştepta la un binom România-Ungaria în cursa pentru poziţia de secretar general al alianţei militare, la care mai participă premierul olandez Mark Rutte.

Ziaristul politic ştie că în momentul de faţă diplomaţii fideli faţă de Iohannis discută la Washington despre candidatură, iar potrivit unor surse bine informate, Turcia, care deţine în Alianţă a doua cea mai mare armată, este gata să susţină România.

Referitor la o posibilă susţinere, Gergö Sárdi, analist la fundaţia budapestană Oeconomus, a evocat o afirmaţie de marţi a lui Iohannis, potrivit căreia nu poate fi vorba despre trimiterea în Ucraina a unor unităţi de luptă din partea României ca parte a misiunii sale. În opinia expertului această poziţie aduce cu concepţia Ungariei, astfel în cazul în care alegerea se va face între cei doi candidaţi, Ungaria îl va susţine probabil pe Iohannis care preferă să evite escaladarea, faţă de candidatul care preferă acordarea unui ajutor armat.

Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, a declarat marţi seara, în cadrul unui interviu televizat că anunţul preşedintelui Klaus Iohannis nu a constituit o surpriză. În opinia sa negocierile sunt în desfăşurare şi ar putea să apară şi un al treilea candidat.

„Este nevoie de un lider potrivit care ştie să negocieze, comunică bine şi este capabil să aducă diferite scenarii la un numitor comun. Nu putem afirma că Klaus Iohannis nu ar dispune de aceste capacităţi. Este o altă chestiune că a semnalizat la dreapta şi a mers la stânga, a negociat nişte coaliţii, cu unii cu alţii, a pus capăt la multe coaliţii” – îl citează pe Hunor  Kelemen portalul transilvan Maszol.

Autor: István Pataky

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2024/03/nato-magyarorszag-johannist-tamogathatja-mark-rutte-elleneben

Traducerea: Imola Stănescu

MAGYAR NEMZET (Ungaria) – 13 martie