Ministrul apărării din România a primit mandat pentru a alcătui guvernul

Joi, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pentru formarea guvernului pe candidatul PNL (partid care se află la guvernare de doi ani), generalul în rezervă Nicolae Ciucă, ministru interimar al apărării – a relatat MTI.

Iohannis şi-a motivat decizia afirmând că România are nevoie imediată de un guvern cu drepturi depline în condiţiile miezului unei crize sanitare care a lovit ţara.

La rândul său Ciucă a spus că este gata să negocieze cu fiecare forţă parlamentară responsabilă despre susţinerea guvernului pe care îl va propune în miezul crizei sanitare care a lovit România.

De la căderea guvernului de coaliţie de centru dreapta, avem de-a face acum deja cu a doua încercare de formare a unui guvern în România. În cazul în care va eşua şi această încercare, preşedintele ar putea chiar să dizolve parlamentul şi să anunţe organizarea de alegeri anticipate.

Moţiunea de cenzură înaintată de PSD din opoziţie a fost votată dintre 379 de legislatori de 281 de deputaţi şi senatori. Pentru demiterea guvernului condus de Cîţu era nevoie de minim 234 de voturi.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat ulterior cu formarea guvernului pe deputatul Dacian Cioloş, preşedintele USR care părăsise anterior guvernul de centru dreapta de la Bucureşti.

La şedinţa de miercuri, legislativul român a respins guvernul monocolor propus de candidatul pentru funcţia de premier, preşedintele USR, Dacian Cioloş.

https://index.hu/kulfold/2021/10/21/romania-kormanyalakitas-nicolae-ciuca-klaus-iohannis-megbizatas/

Autor: Levente Balázs
Traducerea: Imola Stănescu

INDEX (Ungaria) – 21 octombrie