România a făcut progrese importante în implementarea PNRR (Adrian Câciu)

Reporter: Iulian Olescu – Realizator: Cătălin Gomboș – România a făcut progrese importante în implementarea PNRR, însă trebuie ținut cont de o serie de provocări care pot afecta aceste evoluții – a spus miercuri ministrul investițiilor și proiectelor europene. Acesta a participat la conferința de evaluare a stadiului privind implementarea acestui mecanism european în România. Între provocările recente, Adrian Câciu s-a referit la creșterea inflației, efectele războiului din Ucraina și distorsiunile din lanțurile de aprovizionare.
Adrian Câciu: Avem deja în conturi 9,4 miliarde de euro. Asta înseamnă că avem deja primite 33,1% din fondurile alocate României. Din aceste fonduri alocate României, sunt la acest moment cheltuite 1,9 miliarde de euro, dacă nu greșesc cu execuția la martie. Undeva aproape de 20% din bani primiți sunt și bani absorbiți. Pe de altă parte, avem depuse cererea de plată numărul 3 și lucrăm la cererea de plată numărul 4. Ceea ce pot eu să vă spun ca mesaj este că toate reformele vor fi implementate. Important la o reformă este obiectivul. Dacă ne atingem obiectivul structural cu privire la reformele prinse în PNRR, consider că scopul a fost atins prin acest plan, care strânge laolaltă toate reformele de care România are nevoie.
Realizator: Scopul inițial al mecanismului de redresare și reziliență, adică depășirea crizei pandemice și evitarea unei recesiuni, a fost îndeplinit – a declarat la aceeași conferință de la București un reprezentant al Comisiei Europene. România a realizat multe reforme importante sub umbrela PNRR, însă există și alte reforme esențiale care trebuie implementate – a spus Céline Gauer, director general al grupului de lucru dedicat acestui domeniu din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene. Anul 2024 este esențial pentru a accelera aceste proiecte în România, în condițiile în care cererea de plată numărul 3 din PNRR este întârziată.
Céline Gauer: Suntem la o răscruce. 2024 este un an absolut esențial pentru țară, un an care va stabili succesul sau eșecul țării. Am spus că am rambursat nouă miliarde pentru România și este adevărat, dar trebuie să vedem ce a realizat România cu aceste fonduri. Da, e bine, sprijină economia, dar aveți grijă, pentru că condiția este finalizarea implementării planului. Am ajuns la cererea de plată numărul 3. E bine, dar de fapt este întârziată, comparativ cu stadiul în care ar trebui să ne aflăm și este esențial să folosim 2024 pentru a accelera această implementare. De ce? Fiindcă mai avem doar 29 de luni, un timp foarte scurt dacă trebuie să implementezi 400 de jaloane și ținte./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 20 martie)