Ziua în care opera „Coliba Unchiului Tom ” a fost publicată

Autor: Alexandru Balaci

Context

Pe data de 20 martie 1852, opera scrisă de  Harriet Beecher Stowe a fost publicată în Statele Unite, cu misiunea de transmite un mesaj clar împotriva sclaviei. Harriet Beecher Stowe a militat pentru eliberarea sclavilor de culoare și oprirea atrocităților comise pe plantațiile albilor.

Acțiunea operei

„Coliba Unchiului Tom” descrie povestea unui sclav, denumit chiar „Uncle Tom” descris ca un sfânt, cu o „aură” divină în jurul lui. Acțiunea se petrece în New Orleans, unde Tom reușește să salveze viața unei fetițe, pe nume „Little Eve”. Numele nu este ales întâmplător, întrucât face referire la povestirea biblică despre crearea omului.  Eva era o față angelică și iertătoare, care avea drept calitate bunătatea. Tatăl fetei l-a cumpărat pe Tom drept recunoștință iar ulterior, Tom și Eva au s-au apropiat și mai mult. Odată cu trecerea timpului, sănătatea Evei se depreciază iar înainte să treacă la cele veșnice, îl roagă pe tatăl ei să elibereze toți sclavii pe care îi cumpărase. Planurile sunt făcute, însă nu toți sclavii  sunt eliberați, întrucât  Simon Legree îl ucide pe tatăl Evei și  îl ia prizonier pe Tom și ceilalți sclavi.

Ajuns în posesia lui Tom, Legree îl supune chinuri inimaginabile pe Tom pentru a afla unde au fugit restul sclavilor.   Cu toate acestea, Tom alege să îndure și să nu vorbească iar în cele din urmă moare. Înainte moartea lui Tom, el are un scurt dialog cu  Quimbo și Sambo, cei care l-au torturat sistematic pe Tom. Cu toate că a trecut prin durere, Tom i-a iertat pe cei doi. După moartea lui Tom, cei doi se simt rușinați  pentru faptele pe care le-au comis.

Perspectiva lui Simon Legree

Cu toate că este personajul negativ în opera amintită anterior, Legree nu este un simplu personaj malefic, ci reprezintă violența, brutalitatea, vanitatea și lăcomia. În comparație Legree, Tom reprezintă personajul angelic, ghidat de divinitate. În antitez, Legree derulează planul celui rău, malefic, care urmărește să producă instabilitate și să răspândească ură. În momentul în care Legree intră în posesia lui Tom, acesta o cumpără și pe o fată de 15 ani, pe nume Emmeline, pe care o  păstrează pentru a-i fi parteneră de viață pe viitor. Dacă analizăm gândirea lui Legree, putem observa că el  și atribuie roluri pentru fiecare sclav pe care îl deține pentru a  scoate în evidență puterea decizie pe care o are.

Critică

Cu toate că s-a bucurat de succes în epoca în care a fost lansat, în perioada dintre cele două războaie mondiale, romanul a fost asupru criticat de scriitorii de culoare din Statele Unite, care au vrut să interzică opera, din pricina „supremației albilor față de negri”. Acest motiv a reprezentat în epocă un tip de gândire interzisă, întrucât rasismul nu dispăruse din Statele Unite iar persoanele de culoare încercau să șteargă orice urmă din istoria Statelor Unite. Ulterior, Langston Hughes a caracterizat opera în 1952, ca fiind „un strigăt de luptă” pentru albi. În perioada interbelică, opera reprezentat sursă de inspirație pentru Walt Disney și Warner Brothers. În cinematografie, s-a încercat o ecranizare, în engleză britanică, însă s-a lovit de ample proteste împotriva rasismului iar producția filmului s-a oprit. În schimb, în 1980 a fost produs un serial.
Din 1852, opera s-a bucurat de reprezentări teatrale  cu un mesaj împotriva sclaviei.

Bibliografie

Critică

https://www.britannica.com/topic/Uncle-Toms-Cabin

https://www.nytimes.com/2011/06/26/books/review/book-review-mightier-than-the-sword-by-david-s-reynolds.html

https://www.theguardian.com/childrens-books-site/2015/feb/22/review-harriet-beecher-stowe-uncle-toms-cabin

Carte

Harriet Beecher Stowe, Uncle Tom’s Cabin,London, Penguin Classics, 1981.

Sursa foto : Wikipedia