Autoritățile ruse vorbesc despre un atac terorist în cazul tragediei de la Moscova

Realizator: Mihaela Enache – Atac armat în Rusia; cel puțin 40 de persoane au fost ucise și 100 au fost rănite vineri seară, într-o sală de concerte din apropiere de Moscova. Autoritățile ruse vorbesc despre un atac terorist. Suntem acum în direct cu corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea. Bună seara, Liviu! Există informații despre autorii atacului?
Reporter: Nu e deloc bună seara aici, în capitala rusă. Pot să vă spun ce se cunoaște la această oră: doar numărul morților, comunicat oficial de Serviciul Federal de Securitate FSB, 40 de persoane și în jur de 100 au fost răniți. Marea problemă, marea necunoscută, este că nu se cunoaște nici identitatea atacatorilor, nici cât au fost în număr exact și ce se întâmplă cu ei, dacă au reușit să fugă, dacă au fost anihilați, pentru că aceste informații nu reușesc să transpire în spațiul mediatic din Rusia. Toată presa de la Moscova se concentrează acum mai mult pe operațiunea de evacuare, de stingere a incendiului. Sunt acolo zeci de ambulanțe pregătite să preia răniții care sunt scoși din sala de concerte. Nu avem nicio informație vizavi de vreo grupare sau cineva care să revendice acest atac terorist, pentru că, până la urmă, este, într-adevăr, un atac terorist. Acei oameni înarmați au intrat în sala de concerte și au început să tragă în stânga și în dreapta, ucigând la întâmplare. Deci este clar că a fost o acțiune deliberată, un atac terorist, dar încă nu a fost nici revendicat de nimeni și nici nu a fost stabilită identitatea atacatorilor.
Realizator: Liviu Iurea, se vorbea despre oameni blocați în subsol, despre oameni aflați pe acoperișul clădirii.
Reporter: Asta a fost, da, a fost la început, pentru că concertul trebuia să înceapă la ora 20:00, ora Moscovei. Atacul a început la fără 10. Probabil că lumea, din panică, a reușit să fugă, să se ascundă în subsol, dar nu este un subsol. Acolo sunt garderobele unde lumea vine și-și lasă hainele înainte de a intra la concert. Mulți, da, probabil că au reușit să, au vrut să se evacueze, nu neapărat că să se urce pe acoperiș. S-a încercat evacuarea lor prin toate posibilitățile, și cu elicopterul cei care probabil că au ajuns pe acoperiș, dar acum nici nu se mai pune problema, pentru că incendiul, focul a mistuit aproape toată sala de concerte. De aceea, este posibil, foarte posibil ca numărul victimelor să fie mai mare dacă se va descoperi că printre dărâmături se află și rămăsițele altor spectatori care au venit la concert.
Realizator: Mulțumim pentru informații! Am fost în direct cu corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea. Ucraina nu are nimic de-a face cu atacul de vineri seară de lângă Moscova – afirmă consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak. El a precizat că Ucraina nu folosește niciodată metode de luptă teroristă și că țara sa luptă doar împotriva armatei ruse regulate. Și purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că nu există niciun indiciu că Ucraina ar fi fost implicată în incidentul armat din regiunea Moscovei. Responsabilul american a prezentat condoleanțe pentru victimele incidentului, apreciind că imaginile difuzate de la Krasnogorsk sunt șocante./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 22 martie)