“Primăvara românească la Seghedin”

Consulatul General al României la Szeged a găzduit în data de 21 martie 2024, la sediul misiunii,  o manifestare culturală multiplă, sub genericul „Primăvara românească la Seghedin”. Manifestarea a fost organizată de reprezentanţa românească la Szeged în colaborare cu Catedra de Limba și Literatura Română a Facultății de Pedagogie „Juhász Gyula” din cadrul Universităţii din Szeged și Şcoala Generală „Lucian Magdu” Bătania.

Cuvântul de deschidere  a aparținut d-lui Florin Vasiloni, consulul general al României la Szeged. Această manifestare a marcat la Szeged, venirea primăverii, primăvară care începe cu ziua de 1 Martie, “Mărţişorul Românesc”, element ce a devenit parte a patrimoniului cultural imaterial universal, recunoscut de UNESCO. Diplomatul român a amintit de Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită în fiecare an la data de 8 martie, zi ce scoate în evidenţă importanţa femeii în societate, dar şi lungul drum al luptei pentru drepturile politice, sociale și economice ale femeii. De asemenea, această manifestare a marcat Ziua Internațională a Francofoniei,  sărbătorită anual la data de 20 martie. Cele 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei, printre care şi România,, celebrează Ziua Internațională a Francofoniei.  La peste 30 de ani de la aderare, România este un adevărat campion al promovării Francofoniei și a valorilor sale. Un  cuvânt de salut a transmis conf. dr. Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Limba Română din Seghedin.

Punctul central al manifestării cultural-științifice l-a constituit conferința cu tema „Ioan Slavici, între loialismul dinastic şi devotamentul naţional”, susținută de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; cercetător științific I la Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române; membru corespondent al Academiei Române.

Despre Ioan Slavici au vorbit și studenţii Catedrei de Limba Română din Seghedin,  coordonați de prof. Iudit Călinescu și asist. univ. Eva Iova-Şimon, directorul publicaţiei “Foaia Românească” din Gyula, membru a prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria. Cei prezenți au fost încântați de momentul cultural artistic prezentat de elevii Şcolii Generale „Lucian Magdu” din Bătania, sub coordonarea  prof. Andrea Szenes. De asemenea, a vorbit prof. Gheorghe Petrușan, fost şef al Catedrei, renumit eminescolog. Au transmis cuvinte de salut deputatul Ioan Mang și pr. Zaharia Pereș, reprezentantul Mitropoliei Ortodoxe a Banatului.

La manifestare au participat membrireprezentanți și conducătoriai comunității românești din Ungariaoficialităţi ungare și oaspeți de seamă din România. Au fost prezenți Beata Condoroşvicepreşedintele Autoguvernării Româneşti din Gyula, deputat a Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); prof. Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Limba și Literatura Română a Facultății de Pedagogie “Juhász Gyula” din cadrul Universităţii din Szeged; prof. Gheorghe Petruşanfost şef al Catedrei, renumit eminescolog; Tiberiu Boca, coordonator al redacţiei în lb. română a Studioului Radio-TV din Szeged, membru al prezidiului UniuniiCulturale a Românilor din Ungaria (UCRU); reprezentanţi ai Asociaţiei Culturale a Românilor din Seghedinpr. Aurel Becanprotopop ortodox de Szeged, alte cadre didacticereprezentanţi ai mediului univesitar, ai mediului de afacerietnici şi cetăţeni românicare locuiesc la Szeged, HodmezovasarhelyAsotthalom,  ş.a

fost prezent Jeremy Floutier, consul onorific al Franţei la Seghedin. Din România au participat printre alţii Ioan Mang, deputat în Parlamentul Românieichestor Tiberiu Giurea, comandantul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara; Adela Gorcea, reprezentant a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad (UVVG), pr. Zaharia Pereşprotopop ortodox de Timişoara, delegatul Mitropoliei Ortodoxe a Banatului cu sediul la Timişoara, ş.a. Cei prezenți au participat la o recepțieoferită de Consulatul General al României la Szeged, la care s-au degustat vinuri româneşti din podgoria Mocrea-Ineujud. Arad.

Manifestarea se încadrează în demersurile misiunii diplomatice românești din Szeged de promovare a României, a valorilor culturii şi tradiţiilor româneşti; de întărire a coeziunii întreetnicii români din Ungaria; de coagulare a comunităţii româneşti din judCsongrad-Csanadîn vederea menţinerea identităţii culturale, etnicelingvistice şi religioase a românilor de aiciprecum şi de stabilire a unor bune relaţii ale misiunii cu autorităţile ungare.