România va intra în Schengen aerian și maritim începând cu 31 martie

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – România va intra la sfârșitul acestei săptămâni în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Autoritățile au venit duminică cu precizări în legătură cu pregătirile făcute și cu ceea ce se va întâmpla pe cele 17 aeroporturi ale țării, începând de duminică. Cu detalii vine corespondentul RRA Roman Mușat.
Reporter: Începând cu 31 martie, pasagerii nu se vor mai opri la filtrele de control la frontieră pentru a le fi verificate documentele dacă vor să ajungă în spațiul european de liberă circulație. Cu toate acestea, polițiștii vor rămâne în incinta aeroporturilor pentru verificări în cazurile de suspiciune privind posibile fapte ilegale, după cum a explicat duminică șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Cornel-Laurian Stoica.
Cornel-Laurian Stoica: Acțiunile polițienești se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, polițistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei și verificări în bazele de date operative. Polițiștii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări. Dacă suspiciunile se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria și se vor aplica măsurile legale.
Reporter: Șeful Poliției de Frontieră a mai spus că în cazul minorilor – deși și aceștia vor avea, de asemenea, accesul fără control spre poarta de îmbarcare – însoțitorii lor trebuie să prezinte însă aceleași documente ca și până în prezent. Tot de duminică se ridică și controalele la frontierele maritime, dar nu și pe râurile navigabile sau pe Dunăre, considerate granițe terestre. Însă integrarea României în Schengen și cu aceste frontiere până la sfârșitul anului este un obiectiv fezabil, după cum susține ministrul de interne, Cătălin Predoiu. Având în vedere că țara noastră îndeplinește condițiile tehnice necesare, el încearcă în continuare să convingă de acest lucru Austria, singurul stat membru al Uniunii Europene care ne blochează integrarea completă în Schengen./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (25 martie)