Apa de la Băile Felix este bună pentru consum și îmbăiere – dr Gheorghe Moraru

Interviu acordat în exclusivitate Agenției de presă Rador Radio România

Reporter: Carmen Ionescu

Medicul Gheorghe Moraru este unul dintre cei mai importanți specialist în recuperare medicală, cu o vechime în domeniu de peste 43 de ani. Fost cadru universitar, dr Moraru a coordonat peste 40 de lucrări de licență în kinetoterapie și a scris mai multe lucrări de specialitate. Este decorat cu „Meritul sanitar” în grad de cavaler.  

Reporter: Domnule doctor Gheorghe Moraru, în spațiul public se vehiculează din iunie 2023 o știre potrivit căreia apele din stațiunea Băile Felix sunt radioactive și, pe cale de consecință, periculoase. Aceste ape sunt folosite, totuși, de sute de ani pentru tratamente.

Dr Gheorghe Moraru: Este o treabă recunoscută istoric. Această știre este difuzată în mod organizat și părerea mea este că pleaca din afară. Este o concurență foarte mare internă și externă. Este o știre falsă. Eu, ca medic, lucrez la Băile Felix de 43 de ani. Am consultat în jur de 120.000 pacienți din țară și din străinătate. Am pacienți pe care ii urmăresc de zeci de ani. Nu am avut nici un caz în care să mi se amintească că ar fi avut complicații din cauza tratamentului la băi. De asemenea, îi avem și pe localnici. Mama unei asistente a trăit 101 ani. Și toată viața a băut din sonda Balint, cea mai cunoscută de la Felix. Și a trăit fără probleme. Avem pacienți care vin de ani de zile, avem personalul medical din localitate și din jur, oameni care vin săptămână de săptămână, chiar cu copii mici, fără probleme.

Reporter: Există și precauții?

Dr Gheorghe Moraru:  Îmbăierile trebuie să fie de 15-20 de minute pe sesiune și nu mai mult de două ore pe zi.  Cardiacii și cei cu probleme renale trebuie să reducă timpul de îmbăiere, dar nu au contraindicații. La copiii mici  am o rezervă din cauza termalității. De fapt, timpul și temperatura sunt problematice și nu radioactiviutatea.

Reporter: Sunt pacienți care nu ar trebui să se îmbăieze deloc ?

Dr Gheorghe Moraru:  Sunt contraindicatii, cum ar fi bolile febrile, TBC sau cancerul sub tratament. Nu ne jucam. Sunt contraindicațiile de bun simț și medicale. Cei care au avut tumori au contraindicații pentru expunere la soare și băi calde. Problema este vasodilatația, care poate mobiliza o celula canceroasă ș să o ducă prin corp. Contraindicăm din spirit de prevedere. Mergem pe ideea de prevenție.

Reporter: Să revenim la ideea de radioactivitate a apei.

Dr Gheorghe Moraru:  Temperatura apei este benefică, de 36-37, și toate microelementele intră în organism. Apa nu este radioactivă. Noi ne-am bucura daca radioactivitatea ar fi mai mare decât este pentru ca ar merge în tratamentele pentru polineuropatii.

Vă dau și date de ultimă oră. Ca o apă să fie radioactivă  trebuie să aibă 50 de unitati pe litru. Studiile care au fost făcute înainte de 1989 la Felix arătau 18-20 unitati pe litru, jumătate din doza minimă. Conțin radioactivitate, dar nu intră în categoria apelor radioactive. Tot așa cum aerul, apa, alimentele au o anumita radioactivitate naturală. Și un telefon mobil ținut la ureche sau sub pernă are o radioactivitate mai mare decât apa de la Felix.

Făcând o comparație cu apele altor stațiuni din țară, la Herculane este 22 nCurie/l, la  Felix 0,37 nCurie/l, iar Sângeorz Băi de 100 de ori mai mare. Dar nici ele nu intră în categoria apelor radioactive.

Apele termale din România nu sunt ape radioactive. Lucrăm sub oblăduirea Ministerului Sănătății. Exista un Institut de profil și suntem singurii medici din lume formați în acest sens.

Din 5 in 5 ani suntem vizitați de Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie și se fac toate analizele. Se dă un aviz de a folosi apele.

Direcția Sanitară vine în fiecare an, face control și face analize.  Nu lucrăm dupa ureche. Suntem controlați, avizați și suntem școliti pentru reabilitatre medicală. Apa poate fi consumată, este bună pentru afecțiuni interne, cum ar fi bolile tubului digestiv, și pentru băi.

Reporter: Incidența cancerelor este mai mare la Felix?

Dr Gheorghe Moraru:  Mulți vin la băi de weekend și nu intră sub control medical și nu au nici o problemă. Vin și cu copii mici, care nu fac afecțiuni legate de radioactivitate. Nu există studii că incidența cancerelor ar fi mai mare la Felix decât în țară. Radioactivitatea este naturală. În apele de la Felix predomină radonul, al cărui timp de înjumătățire este de 4 ore. Acest gaz, radonul, dispare dupa 4 ore și este în cantitate foarte, foarte mică. O cantitate puțin mai mare ar avea efecte benefice.

(RADOR RADIO ROMÂNIA – 26 martie)